*** Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) för KitchenTime ***

Långkokt älg i rödvin är en rätt jag länge tänkt testa göra och nu hade jag en flaska rödvin och en bit älgkött hemma, det blev ungefär som pulled pork, men jag ville ha lite större bitar när jag serverade så jag delade bara lite försiktigt. Testa i helgen vet jag eller om du inte har älg så går det nog minst lika bra med nötkött, typ högrev eller fransyska.

Skyn som blir av koket har en fantastiskt god smak så den är nått man absolut inte häller bort, koka ner så har du en fantastisk sky till maten. Jag serverade med ugnsrostad potatis men tror att ett potatismos hade passat väldigt bra till.

Långkokt älg i rödvin

Det här passar perfekt att servera på helgen, bara att låta det sto och puttra i en gryta hela dagen, det går även bra i en crock-pot men där har jag inte koll på exakt tid men skulle tippa på att det tar ungefär lika lång tid.

Nu vet inte jag exakt vilken styckdetalj jag använde av älgen, jag hade fått lite kött och det står bara stek på bitarna, när jag har googlat så liknar det fransyska så skulle tro att det va den biten jag använde, men det går nog lika bra med dom flesta liknande bitar.

}

5 timmar

4 portioner

Ingredienser

 • ca 800 g älgfransyska eller liknande
 • 4 dl rödvin
 • 1 gul lök
 • 1 morot
 • 4 lagerblad
 • 2 kvistar  färsk timjan
 • 10 vitpepparkorn
 • 2 tsk salt
 • vatten
 • 25 g smör + smör att steka i

Gör så här:

 1. Putsa köttet och lägg ner med smör i en het gryta, fräs den runtom.
 2. Hacka löken och moroten och släng i tillsamans mer resten av ingredienserna, fyll upp med vatten så att det täcker.
 3. Låt det småputtra under lock i ca 4 timmar, fyll på med vatten om det behövs.
 4. När 4 timmar har gått tar du upp köttet och slå in det i folie så det håller sig varmt.
 5. Sila av vätskan i en ny kastrull och koka ner till önskad koncistens, jag kokade tills ca 1/3 återstod, smaka av med salt och blanka av med 25 gram smör.
 6. Riv sedan sönder köttet i lagom stora bitar, det kan behövas saltas lite och häll gärna lite sås över.
långkokt älg

Bryn köttet

långkokt älg

Häll på vin och låt det småputtra

chokladfondant

Slå in i folie

chokladfondant

Koka ner skyn

Tips! (annonslänk)

Måste tipsa om grytan som jag använder, finns att köpa hos KitchenTime, den fungerar väldigt bra till det mesta och man bränner aldrig fast, inte ens stuvade makaroner fastnar.

Servera sedan med t ex ugnsrostad potatis, klyftpotatis eller varför inte potatismos, resten från vinflaskan som blev över åkte i glaset och passade bra till. Vinet som jag använde va Hardy´s Brave New World, Shiraz Black Edition och beställs på Systembolaget, jag är ingen vinexpert men det här tycker jag är väldigt bra.

Lite fler recept med älg

Sociala medier

Glöm inte bort att följa mign på YouTubeInstagram, Facebook och nu även TikTok , om du inte redan gör det.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.