Det här inlägget är ett samarbete med Fiskars Hard Face, det är mina egna ord och intryck om produkterna 

Jag fick i uppdrag av Fiskars att använda deras Hard face produkter tillverkade i Fiskars fabrik i Sorsakoski i Finland. Uppdraget ingår i Fiskars Choose Toughness en utmaning mot andra matbloggare i norden där vi testar produkterna, Nature challenge är kategorin jag är med i där minst tre råvaror från naturen som jag plockat, fiskat eller jagat ska ingå. Nu jagar jag ju inte själv men min svärfar gör och jag fick lite älgkött från trakten.

Fiskars Hard Face

Fiskars Hard face är extra slittåliga produkter i form av stekpannor, grytor och kastruller men den tåligaste non-stick beläggningen för vardagens utmaningar i köket. Så jag ville testa ordentligt och det gör man ju över öppen eld såklart, så jag åkte till en sjö i närheten som har en fin grillplats för att testa riktigt ordentligt, mer om det längre ner.

fiskars hard face

Mitt intryck av stekpannorna är att dom känns väldigt gedigna och kraftfulla, väldigt bra tyngd och jag har hårdkört dom hemma nu några veckor och jag har aldrig bränt fast någonting i dom.

Kastrullernas glaslock med silikonkant är tystlåtet, repar inte köksbänken och har bra avrinningsfunktioner, locket har även små silikonknoppar som det står på så att det inte sugs fast i bänken. Det är samma non-stick beläggning i kastrullerna och den är otroligt bra då inte ens stuvade makaroner bränner fast i bottnen (testade lite innan).

Chose Toughness – Nature Challenge

Chose Toughness – Nature challenge går alltså ut på att använda produkter från naturen så jag plockade lite trattkantareller som det fortfarande finns mycket av och jag hittade även lingon  som jag picklade, ett trevligt tillbehör till vilt eller varför inte köttbullarna istället för dom rårörda. Sedan åkte jag till sjön för att göra upp en eldstad och laga lite mat, jag hade t om riktigt tur med vädret och fick njuta av solen.

Älgkebab i pitabröd med tillbehör från naturen

Det spelar inte så stor roll vilket sorts älgkött du använder, eftersom du ska skära det i tunna bitar, men en mör del skadar inte. Skär köttet när det är halvfryst så är det lättare att få riktigt tunna skivor. Nu kallar jag ju det här kebab men det är bara kryddat med salt, nymald svartpeppar och vitlök, jag ville inte ta bort älgsmaken med massa kryddor.

fiskars hard face

Ingredienser

400 g älgkött
1 gul lök, skivad
200 g trattkantareller
2 dl creme fraiche
2-3 vitlöksklyftor
1 röd lök, skivad
4 st pitabröd
blandad sallad
salt och svartpeppar
smör till stekning
picklade lingon, recept nedan

Gör så här:

 1. Hetta upp en panna och lägg i trattkantarellerna, när vätskan ångat bort så lägg i en klick smör, salta och peppra. Lägg sedan upp kantarellerna på hushållspapper så dom svalnar och rinner lite, blanda tillsist ner med creme fraiche och smaka av med salt och peppar.
 2. Skär älgköttet i väldigt tunna skivor, blir enklast om den är lite halvfryst, pressa ner lite vitlök, salta och peppra.
 3. Hetta upp pannan över elden med smör, när smöret slutat fräsa så lägger du i köttet tillsammans med skivad gul lök.
 4. Fräs i pannan på ganska hög värme tills det är lagom stekt, smaka av och krydda eventuellt lite mer.
 5. Värm på pitabröden och skär upp dom, lägg i sallad, älgkebab, svampröran, rödlök och toppa med några picklade lingon.
fiskars hard face
fiskars hard face
fiskars hard face

Nu kan man ju förbereda mer hemma men jag ville testa att ta med allt i naturen och laga mat där, väldigt kul och mysigt. Det här va första och absolut inte sista gången jag gör det.

fiskars hard face

Vad gillar du att laga för mat utomhus? kommentera gärna nedan

fiskars hard face

Picklade lingon

Picklade lingon

1 l lingon
1 dl ätticka
2 dl socker
3 dl vatten
2 kanelstång
0,5 tsk salt
3 lagerblad

Gör så här:

 1. Koka upp allt utom lingonen och låt lagen svalna.
 2. Häll vätskan över lingon låt det stå och dra över natten i en glasburk med lock i kylen tills du ska ha dom.
picklade lingon

Efter en hård användning i elden så känns det som att stekpannan höll bra i värmen och efter diskning så fanns inga spår av att den använts i hög värme, även handtaget höll efter att råkat haft det i lågorna, man kan använda stekpannorna i ugnen upp till 150 grader.

picklade lingon

Ser ut att klarat sig mycket bra efter en hårs användning

Vad tycker du att en bra stekpanna skall ha för egenskaper? kommentera gärna nedan…

På Onsdag kan man gå in och rösta på Fiskars facebooksida på den man tycker har klarat den här uppgiften bäst, hoppas ni röstar på mig 😉

Det här inlägget är ett samarbete med Fiskars innehåller reklam för deras Hard Face produkter, alla ord och uppfattningar om produkterna är mina egna.

Kommentarer

6 Kommentarer

 1. Fitnessfia

  Så otroligt många minnen det här inlägget väcker. Min familj är från Norrland och vi brukade få älgkött varje gång vi var uppe. Minns min farmors älgstekar och goda tillbehör. Superinspirerande inlägg.

  Svara
 2. AngelicasVärld

  Men så galet gott det där såg ut!!

  JAG har funderat på att köpa en panna att kunna använda på grillen, kanske ska ta å kolla in den där! TACK för tips!

  Svara
  • i Köket med Anders

   Det va väldigt gott ?
   Jag gillar pannorna riktigt mycket, har inte lyckats bränna fast nått än i dom

   Svara
 3. Lina

  Så himla gott! Att äta utomhus gör ju allt så mycket godare också:)

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.