*** Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) för Bagaren och Kocken ***

Vad slår en chokladfondant? inte mycket, det är nog min favoritdessert. Den här gången så gjorde jag chokladfontant med gömma och whiskeygrädde och flamberade jorgubbar i vaniljvodka.

Jag hade en påse med Lindor chokladkulor hemma med smak av apelsin (älskar lindor) så jag pulade i en i varje fondant och det funkade bra. Det här är det receptet jag brukar göra, så det funkar ju lika bra utan kulorna, eller varför inte nån annan chokladpralin.

chokladfondant

Chokladfondant

Det här receptet hittar ni sen gammalt här på bloggen och ursprungligen kommer det från Tommy Myllymäki som han gjorde för länge sen i TV-programet Mitt Kök som gick på TV4 då, jag lyckas bra varje gång med den så det här är den jag alltid kör på. Det går även bra att förbereda formarna innan och ha i kylen tills det är dags att grädda i ugnen, men lägg till ca 2-3 minuter då beroende på storlek på formarna. Jag får ut 4 st fondanter på det här receptet med mina formar, men då blir dom väldigt stora och man orkar knappt att få i sig hela, jag ska försöka hitta några mindre någonstans, tipsa mig gärna i en kommentar.

Recept

}
30 min
4 – 8 formar

Ingredienser Fondant

200 gram smör
200 gram mörk choklad (70%)
4 ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl kakao
ev några kulor lindor eller annan choklad

neutral olja till formarna

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 225 grader.
 2. Smält smöret och hacka chokladen som du rör ner i smöret tills blir en slät smet.
 3. Vispa ägg och socker tills det löst sig och blanda med smörblandningen.
 4. Rör ihp mjöl och kakao i en egen bunke och sikta ner i smöten, rör till en slät smet
 5. Smörj formarna med olja så släpper fondanterna lätt sedan. Häll i smet, bara hälften om du lägger i en chokladkula för att sedan täcka den.
 6. Kör in i ugnen, ca 7-12 minuter, beroende på ugn och storlek på formarna, för mig blir 11 minuter perfekt, men enklast är att testa med en innan så vet man. Om du har förvarat formarna i kyle så lägg på ca 2-3 minuter.
 7. Fondanten är klar när den börjar växa, ta ut formarna och låt dom vila ca 4 minuter, annars är risken att dom spricker när du tar ut ut formen, ställ formen upp och ned och knacka lite försiktigt.
chokladfondant
chokladfondant
chokladfondant
chokladfondant
Var inte rädd för att flambera, det är jättekul och man får fram lite andra smaker som spriten tar fram, nu tog jag vaniljvodka för att jag hade det hemma, men kan tänka mig att rom gör sig bra till jordgubbarna. Viktigt att tänka på är att inte flambera under köksfläkten där det finns massa gammalt fett som kan börja brinna.

Ställ istället stekpannan eller kastrullen mitt på bordet bland gästerna och tänd på, säkert nån som blir imponerad.

Tillbehören

2 dl vispgrädde
2-3msk whiskey
ev lite socker

Jordgubbar
Vaniljvodka

Gör så här:

 1. Vispa grädden och blanda med whiskey efter smak, smaka av med lite socker om du vill ha den lite sötare.
 2. Lägg jordgubbarna i en kastrull eller stekpanna, inte under köksfläkten bara. Häll på spriten och tänd på.
 3. Lägg upp på tallriken med fondanten och ät.
chokladfondant
chokladfondant
Lägg upp allt snyggt på en tallrik och njut, jag la några chokladkulor på tallriken också så att det blev en riktigt maffig dessert, jag måste hitta några mindre formar nu, eller kanske bara ta en gammal hederlig kaffekopp som form.
chokladfondant

Vilken är din favoritdessert? lämna gärna en komentar nedan…

Kolla gärna in bloggen på Tisdag då det dyker upp ett nytt väldigt spännande, håll ut tills dess…

Tips! (annonslänk)

Hos Bagaren och Kocken hittar man många olika former att göra fondanten i.

Länkar till andra desserter på bloggen

Kommentarer

13 Kommentarer

 1. Helen

  Mums! Finkar nog lika bra med nötcremekulor? Ska testa att fulls med det har gjort med dumle i innan, min favvis är förutomdetta créme Brule’ pannacotta små kola/lakritspajer, mousse el semifreddo

  Svara
  • i Köket med Anders

   Ja nötcremekulor blir nog jättesmarrigt i ? det ska testats ?

   Svara
 2. Anna Forsberg

  Åh vilken ljuvlig dessert! Jag undviker gluten och kan därför inte göra den här smarriga desserten, kanske ska prova med glutenfritt mjöl någon gång. Har du gjort det? Oavsett, choklad vinner alla dagar.

  Svara
  • i Köket med Anders

   Har tyvärr inte provat det, men kanske borde försöka och lägga upp en glutenfri ?
   Ja choklad funkar alltid ?

   Svara
   • Anna Forsberg

    Om du gör det meddela mig gärna 🙂

    Svara
 3. AngelicasVärld

  Men galet va gott det såg ut!!! Älskar ju choklad!!!

  Svara
 4. Helena Roth

  Jamen gisses, det borde nästan vara förbjudet att lägga upp nått som får smaklökarna att bli rent lyriska av anticipation…. bara för att sen inse att fondanten inte står på MITT matbord i just detta nu! 🙂

  Svara
 5. Skincares

  Lät supergott! Älskar choklad!

  Svara
 6. Evelina S

  Jag har köpt mina formar på Jula, de är i perfekt storlek!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.