En enkel cheeseburgare går ju alltid ner, eller? den här gjorde jag med knaperstekt bacon och karamelliserad lök, brödet är hembakat brioche som jag hade i frysen (kanske lite för gammalt) .
Som vanligt när jag gör burgare så smashar jag, enklast och godast så och jag använder bara helt vanlig grovmald högrev. Men när jag var hemma hos TBR Burgers i helgen så fick jag ju smaka på helt otroligt bra kött så nu ska jag börja blanda och hitta en bra blandning till burgarna.
Cheeseburgare med bacon och karamelliserad lök
Börja med alla tillbehören så du har dom färdiga när väl burgaren är färdigstekt, när jag knapersteker bacon så lägger jag bitarna i en kall panna och värmer upp lite högre än medelvärme, vänder sedan när jag tycker att det ser bra ut.
Karamelliserad lök
1 gul lök
1 msk farinsocker
1 dl vatten
smör till stekning
salt och peppar
Gör så här:
- Skala och skiva löken, plocka isär ringarna.
- Hetta upp en stekpanna med smör och lägg i löken, stek tills den mjuknat.
- Häll i sockret och låt det gå tills det karamelliserat sig, det går bra med vanligt socker också men det blir lite mer smak med farin.
- Tillsätt vattnet och låt det puttra på medelvärme tills vattnet ångat bort och det blir klibbigt.
Smashad burgare
Ja vad är då en smashad burgare, du kan läsa det i ett tigare inlägg här men jag ska förklara lite snabbt här också. Det är när man formar färsen till en boll, inte för hårt för man vill att den ska vara luftig, när man sedan steker så pressar man ut till en burgare.
Gör inte bollarna större än 125 gram, då blir dom för tjocka när du smashar, jag brukar ligga på 80-100 gram st, då får man dom riktigt tunna och perfekt storlek, ta hellre två st och gör en dubbelburgare än att ha en stor. Jag brukar alltid ha färdiga bollar inplastade i frysen, kan ju va lite jobbigt annars att mala varje gång man är sugen på en burgare.
Jag tycker att det är gott när man senapssteker köttet och även lägger lite lök som steks in, kolla bilderna nedan, men det är ju en smaksak, senapen som jag använder är French, Amerikanska senap.
Cheeseburgare
80 – 100 g grovmalen högrev
2 skivor burgarost
senap
tunt skivad lök
salt och svartpeppar
hamburgerbröd
Gör så här:
- Forma färsen lite försiktigt till en boll.
- Rosta brödet med smör i stekpannan innan du drar upp värmen för mycket.
- Hetta upp en stekpanna utan fett, gärna gjutjärn, jag brukar köra på 7 av 9 på spisen.
- Lägg bollen i stekpannan, efter en stund vänder du bollen så det lilla brända kommer uppåt, smasha med en stekspade eller liknande och fortsätt att pressa ett tag, salta och peppra.
- Spruta på lite senap och läg på tunt skivad lök på burgaren.
- När burgaren släpper från pannan är det dags att vända, skrapa så du får upp allt, pressa en stund, salta och peppra den stekta sidan också.
- Lägg på 2 skivor ost, häll i en skvätt vatten och sätt på ett lock så att vattenångan smälter osten.
När burgaren är stek, så lägg den på bottenbrödet, lägg på bacon och karamelliserad lök, pressa tllsist på toppbrödet så är det bara att äta och njuta sen.
Montera
Pressa
Man blir riktigt sugen på hamburgare nu 🙂 Måste prova och göra sån lök nästa gång.
Ja testa löken, den är jättegod, brukar oftast använda öl istället för vatten, blir ännu godare