Finns det något mer avkopplande än att gå ut i skogen och plocka svamp? i år finns det hur mycket kantareller och trattkantareller som helst, iallafall här hemma och av vad ja sett alla plockat.

Jag gick ut och plockade tio liter på en timme, dumt nog så rensade jag dom inte ute i skogen så jag fick sitta tre timmar hemma vid köksbordet istället. Är det något jag alltid gör när jag har nyplockad svamp så är det en kantarelltoast, eller Hot melt kantarell som jag kallar den här mackan eftersom jag använde Frisco hot melt toastbröd.

Ut i skogen och plocka svamp

Så ut och plocka svamp nu och håll koll på vilka du plockar så det inte råkar slinka med några toppiga spindelskivlingar, man blir tydligen väldigt sjuk av dom. Sen är det ju älgjakt nu så tänk på att inte störa jägarna och att du har väl synliga kläder.

trattkantareller

Dom här kan man plocka

flugsvamp

Dom här är bäst att låta bli

Något jag lärt mig på senaste tiden är att man inte ska plocka svamp i plastkasse, har alltid gjort det förut men det bildas väldigt lätt bakterier i den slutna miljön, så nu har jag en korg istället.

trattkantareller

Så här ska det se ut, men det är smartare att rensa innan man lägger dom i korgen

Ja som ni ser så plockade jag även med mig massa skräp hem, det tog tid att rensa kan jag säga men så fort jag hade rensat tillräkligt till en hot melt kantarell så pausade jag och slängde ihop en.

trattkantareller

Inte bara kantareller som följde med hem

trattkantareller

Bara att börja rensa, jag har skaffat mig en riktig renskniv efter det här

Hot melt kantarell, en kantarelltoast

När du gör din hot melt kantarell så använd den ost du har hemma, jag hade hamburgercheddar så då tog jag det, men det går ju lika bra med vilken som helst, använd ganska rikligt med smör när du steker, det blir godast så, sen brukar jag även ha i en matsked grädde för att lyfta smakerna lite extra.

Ingredienser

en stor näve trattkantareller
en stor klick smör till stekning
1 msk grädde
några skivor ost
2 skivor toastbröd
mer smör till stekning

Gör så här

 • Släng ner kantarellerna i en het panna, när vätskan som bildats ångat bort så lägger du i en stor klick smör och steker tills dom känns färdiga, ca 5 minuter.
 • I med lite grädde, smaka av med salt och peppar.
 • Plocka upp svampen ur pannan och i med lite nytt smör på medelvärme och stek brödskivorna, den ena vänder du och steker båda sidorna på .
 • Skivan som bara är stekt på en sida lägger du med ostekta sidan ned, lägg på svamp, några skivor ost och tillsist den andra brödskivan.
 • Ner i pannan med smör igen och stek undersidan tills den blir gyllenbrun.
 • För att få osten att smälta sådär fint så kastar du i lite vatten i stekpannan och på med ett lock eller nått som täcker i ca en minut, då smälter osten av vattenångan.
Hot melt kantarell

Stek hela mackan i en stekpanna

Låt sedan kantarelltoasten svalna lite innan du hugger in i den, skär den gärna på diagonalen så blir det mindre kladdigt att äta.

Hot melt kantarell

Serveringstips: skär den på diagonalen

Min bloggkompis Fredrik Rosell som driver Frallans matblogg har gjort ett par grymma hot melts för Max med samma bröd, kolla in den här BLT:n, hur god ser inte den ut att va?

Förvara svampen

Svampen som blir över sen kan du ju torka, förvälla eller bara frysa in som den är om du har plats, jag brukar göra det sista då vi har en extra frys i förrådet. Jag tycker det blir godast så och jag lägger bara svampen i plastlådor med lock, det blir ca 200 gram perburk.

Sen när det är dags att använda svampen så lägger du den frysta svampen i en varm stekpanna med smör och steker ihop det bara, Hur brukar du förvara svampen?

trattkantareller

Såhär förvarar jag min svamp i frysen

Andra recept med svamp

Kommentarer

4 Kommentarer

 1. Alexandra

  Jag plockar bara svamp i affären – känns tryggast så. 😉 Men den här toasten både ser och låter sjukt god, den måste jag prova tillaga någon dag!!

  Svara
  • Anders Gustavsson

   Jag är också väldigt dålig på svamp, kantareller och Karl-Johan vet jag hur dom ser ut när jag är i skogen, resten rör jag inte, man ska ha respekt för dom där svamparna. Kan verkligen rekommendera toasten, älska svamptoast.

   Svara
 2. Anna /Webbtanten

  Åh det där ser ruskigt smarrigt ut! Ost funkar alltid också 🙂 Kantareller köper jag oxå bara i affären, precis som Alexandra.

  Svara
  • i Köket med Anders

   Det va riktigt smarrigt, själv bor jag precis vid en skog som levererar galet mycket kantareller så det plockar jag, all annan svamp köper jag 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.