*** Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) för KitchenTime ***

Jag älskar viltkött, förutom att det är så gott så är det ju ekologiskt och bättre för miljön utan massa transporter fram och tillbaka. Nu har jag ju ganska bra tillgång till älg och viltsvin själv men det finns ett företag som heter Gläntans viltkött som levererar köttlådor hem till dörren med just viltkött. Dom leverarar till dom flesta adresser i Mälardalen och jag fick chansen att testa en låda som heter Stora Viltlådan, den innehåller 4,5 kg blandat kött, mycket hjort och viltsvin men även älg. Allt beror på tillgång och säsong, det är lite olika styckningsdetaljer samt färs.

Jag fick hem lådan utan några krav på någonting så det är inget samarbete eller något betalt, men jag vill verkligen tipsa om dom här lådorna och att det inte är så svårt att få tag på bra viltkött. Köttet kommer fryst och det är märkt hur länge allt håller i frysen, riktigt bra tycker jag då det är svårt att veta hur länge det håler när det är fryst.

Entrecote från kronhjort sous vide med rödvinssås och brynt ramslökssmör

Första rätten ur den här lådan då gjorde jag på entrecote från hjort, jag googlade först efter tips och recept så jag skulle få en idé på vad jag skulle göra. Jag hittade det här receptet från Allt om mat. Inte alls lika men jag fick en idé om såsen jag skulle ha till och resultatet ser ni nedanför.

Nu gjorde ju jag det här köttet sous vide men det går lika bra att lågtemperera i ugnen, lägg då in köttet i ugnen på 80 grader och ta ut när det uppmätt önskad temperatur, 57 grader tycker jag blev helt perfekt.

}

90 min

4 portioner

Ingredienser

ca 800 g entrecote (kronvilt)
salt och svartpeppar

Såsen
1 charlottenlök, hackad
3 dl rödvin
5 dl köttbuljong
1 dl björnbär
2 msk enbär
salt
50 g smör

Potatisgratäng
ca 1 kg potatis

3 dl grädde
100 g riven ost
salt och svartpeppar

Tillbehör
ramslökssmör 
grillad sparris

Gör så här

Putsa köttet och salta och peppra det runt om. Vaccumpacka och lägg ner i ett sous vide bad på 57 grader (eller önskad temperatur). Låt det ligga där en timme, det tyckte jag blev jättebra.

Potatisgratäng: Sätt ugnen på 200 grader. Skiva potatisen (skala om du vill) och lägg i en smord ugnsform. Blanda grädde med salt och peppar och häll över potatisen. Toppa med riven ost. Kör in i ugnen ungefär 1 timme på 200 grader, känn med sticka om potatisen är klar. Ta ut och låt den vila en stund, blir godast så.

Såsen: Fräs på löken i hälften av smöret tills den blir mjuk. Häll på vin och buljong samt lägg ner björnbär och enbär. Koka upp och låt det koka ner till hälften. Sila över i en ny kastrull och lägg ner resten av smöret, rör om och smaka av med salt. Red av om du vill ha en tjockare sås.

Köttet: När köttet gått klart i sous vide badet så ta upp det och plocka ur vacuum påsen, torka av köttet och låt det vila en stund innan grillning eller stekning. Salt och peppra lite till runtom köttet och lägg det på grillen direkt över glöden. Grilla en stund på varje sida tills det blir fin grillyta, men inte för länge då man inte vill få köttet flör varmt innuti. Ta köttet från grillen och lägg det på en skärbrada och vila 5-10 minuter. Skär sedan upp.

Lägg upp allt på tallrik och servera med det ramslökssmöret och grillad sparris. Toppa gärna med några björnbär, mest för att det blir snyggt.

kronhjort

Tips! (annonslänk)

Sous vide är något som jag verkligen rekomenderar, man får alltid perfekta resultat, KitchenTime säljer massa olika* och själv har jag en Anova*.

Så har du inte tillgång till viltkött själv och bor i Mälardalen så tycker jag att du ska köpa en låda viltkött från Gläntans viltkött, riktigt fint kött och bra paketerat, det kommer hem fryst i vacuumpåsar.

På min YouTube-kanal har jag en video där jag gör ramslökssmör, kolla på gärna på den och prenumerera även på kanalen för mer inspiration i framtiden.

Nedanför tipsar jag om några andra recept med viltkött jag har på bloggen.

* = länkar markerade med * (stjärna) är affiliatelänkar, vilket betyder att jag får provision om du klickar på dom och sedan handlar. Jag blir jätteglad om du gör det då det hjälper mig att fortsätta driva min blogg och YouTube.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.