*** Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) för KitchenTime ***

Karré med hasselbackspotatis åt vi häromkvällen och till det gjorde jag ett vispat ramslökssmör och lite ugnsbakade kvisttomater samt mozzarella. Hasselbackspotatis va riktigt länge sen jag åt men har blivit sugen på det efter att jag sett många på Instagram äta det. En riktig gammal klassiker måste jag säga.

Jag älskar fläskkarré i skivor och då självklart med ben, när jag gör det så saltar och pepprar jag bara, jag tycker inte att man behöver en massa andra kryddor. Normalt kör jag skivorna i sous vide men jag hade slut på vakuumpåsar den här gången så jag stekte yta i ghee sen körde jag klart i ugnen på 150 grader tills dom hade en temperatur på 68 grader.

Karré med hasselbackspotatis och
vispat ramslökssmör

Kryddsmör som man vispar blir otroligt luftigt, precis som på restauranger, extra fint blir det om man spritsar det också. Servera smöret rumsvarmt så att det smälter på maten när du serverar det. Eftersom det går att förbereda långt innan så är det smart att börja med smöret och sedan förvara det i kylen, ta bara ut det kanske 20 minuter innan.

}

90 min

4 portioner

Ramslökssmör

200 g smör
2 msk torkad ramslök
salt

Gör så här

 1. Smält 50 g av smöret och skär resten i mindre kuber.
 2. Lägg i några kuber i det smälta smöret och vispa med elvisp, tillsätt resten av smöret, lite i taget och vispa tills det blir vitt och fluffigt.
 3. Blanda ner den torkade ramslöken och smaka av med salt.
 4. Spritsa eller gör klickar med en sked coh ställ i kyle, ta ut ca 20 minuter innan servering.
ramslökssmör
ramslökssmör

Sen sätter vi igång med hasselbackspotatisen, jag använde fast potatis men det kanske går lika bra med mjölig, det vet inte jag. skär ganska tunt, ca 2 mm ungefär. Man kan lägga potatisen i en träslev när man skär så att man inte skär rakt igenom. Lägg sedan en skiva smör ovanpå varje potatis innan dom körs in i ugnen och pensla lite ibland med smöret som ligger i formen.

8 – 12 medelstora potatis
smör i skivor
ströbröd
färsk persilja

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 225 grader, gärna varmluft.
 2. Skala potatisen om du vill, jag tycker om när skalet är kvar. Skär tunna skivor i potatis, men inte igenom, gör det i en träslev så blir det enklare.
 3. Lägg dom i en ugnsfast form och lägg på en tunn skiva smör på varje. Ställ in i ugnen 20 minuter, pensla någon gång med smöret som smält.
 4. Ta ut formen och pensla igen, salta och strö över ströbröd, ställ in i ugnen ca 20 minuter igen. Känn så den är mjuk innan du tar ut den.
 5. Hacka lite färsk persilja och strö över..
hasselbackspotatis
hasselbackspotatis
hasselbackspotatis

När jag steker kött så steker jag alltid i het olja med rejält med smör i eller så tar jag ghee om jag har det hemma, då behövs ingen olja eftersom det smöret inte bränns. Jag använder en kolstålspanna eller en i gjutjärn och kör på ganska hög värme, oftast på 8:an av 9 och flyttar runt köttbiten hela tiden eftersom pannan kyls ner lite grann där köttet ligger. När du är nöjd med ytan på köttet så lägg bitarna i en form och in i ugnen på 150 grader, 125 grader är bättre men nu ville jag att det skulle gå ganska fort när potatisen va klar redan. Kolla med termometer och ta ut vid önskad temperatur. 68 grader tycker jag är bra på griskött, det stiger lite när man har tagit ut det.

Ingredienser

4 skivor fläskkarré med ben
salt och svartpeppar

olja och smör att steka i eller ghee om du har

Gör så här

 1. Torka av köttskivorna och salta. Hetta upp en stekpanna med olja och lägg i en rejäl klick smör.
 2. Stek en eller två skivor i taget tills önskad yta, ca 2-3 minuter på varje sida. Peppra och lägg i en form och sen in i ugnen tills önskad temperatur.

Ja sen är det ju bara att lägga upp och äta. Jag servera med ugnsbakade kvisttomater. Tomaterna lägger jag bara i en form och ringlar över olivolja och strör över lite flingsalt, normalt kör jag på ganska låg temperatur men nu blev det 225 grader tillsammans med hasselbackspotatisen.

Tips! (annonslänk)

Vill du ha en likadan stekpanna i kolstål som jag använder så har KitchenTime * många att välja på

* = länkar markerade med * (stjärna) är affiliatelänkar, vilket betyder att jag får provision om du klickar på dom och sedan handlar. Jag blir jätteglad om du gör det då det hjälper mig att fortsätta driva min blogg och YouTube.

Relaterade recept

Sociala medier

Glöm inte bort att följa mign på YouTubeInstagram, Facebook och nu även TikTok , om du inte redan gör det.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.