Har ni testat att steka i ghee? om inte så tycker jag ni ska göra det. Ghee är klarnat smör, rent smörfett där man har separerat fettet från proteinet. När man steker i det så kan man använde en väldigt het panna utan att bränna smöret som man annars gör, så det ätr perfekt när man vill steka en kraftig yta på t ex en entrecote.

Ghee

Hels ska man göra det på osaltat smör, jag har själv aldrig testat med saltat så jag vet inte hur det blir. När smöret är klart förvarar du det i en rengjord burk i rumstemperatur, det håller väldigt länge om du är noggrann med rena redskap och stänger burken ordentligt, bara att ta en klick när man behöver.

}
1 – 2 timmar
en burk

Ingredienser

500 g osaltat smör

Gör så här

  1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull utan lock.
  2. Låt det sjuda minst 30 minuter, men gärna längre så att allt vatten dunstar.
  3. Det bildas ett vitt skum på toppen som du silar bort, sen blir det även en brun bottensats, det är proteinet och mjölksockret som du silar bort genom en silduk ellerett flergångskaffefilter.
  4. Häll upp i en väl rengjord burk och låt det svalna, sätt på ett lock sen och låt det stå framme brevid spisen så har du alltid det redo. Det stelnar efter ett par timmar.
ghee
ghee
ghee
ghee
När du hällt upp på en burk är det bara låta det svalna, sedan efter några timmar så börjar den stelna. Det går bra att förara i rumstemperatur i ett par veckor, se bara till att använda en ren sked varje gång du tar. Man kan även ställa den i kylen men då blir det ganska hårt.
Testa gärna att fritera i smöret, det blir supersmarrigt kan jag lova. Sen finns det en massa annat bra med smöret, bl a att det är nyttigt och bra för kroppen, men det är inget jag går in på.

Sociala medier

Jag finns även på Instagram och Facebook, så följ mig gärna där också om du inte redan gör det.

Kommentarer

2 Kommentarer

  1. Ake We

    Hur undviker du att det blir brynt smör istället för ghee? Låg temperatur?

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.