*** Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) för KitchenTime ***

Kall bearnaisesås, då kanske du tänker på dom där burkarna man köper i affären, dom kan ju vara riktigt smidiga och även ganska goda. Min favorit är Johan Jureskogs, men Lohmanders funkar också tycker jag. Men nu ska vi inte snacka köpebea som inte innehåller smör, för smör vill man ju ha i en bea.
Jag har nått gammalt recept på kall bearnaisesås här på bloggen som jag tycker blir bra, men nu har det utvecklats lite och jag ska inte ta åt mig hela äran själv. På Instagram finns det en herre med namnet Mats Westergren @m_ace_ing_kitchen som har gjort om mitt recept lite. Jag testade hans och gillade det riktigt mycket, tycker det vart enklare också. Så jag slog ihop lite från båda och här längre ned kan du läsa det.

En riktigt god Kall Bearnaisesås med smör

En kall bearnaisesås är ju egentligen en majonnäs, men här tillsätter vi smör också för att få en riktigt smörsmak och det som är viktigt då är att allt har samma temperatur, rumstemperatur är att föredra. Är t ex smöret för varmt när du vispar i det så kommer det att skära sig och det vill man ju inte, så se till att det smälta smöret verkligen svalnar ordentligt.

Den här gör jag med en reduktion på vinäger, vatten, schalottenlök och några droppar tabasco. Vill du göra det enklare så hoppa över reduktionen och ta bara 3 msk vinäger som du låter dragonen dra i, gärna med tabasco där också. Tabasco är en smakhöjare och jag tycker att en bea blir godare med det i, men det är ju en smaksak. Sen har vi ju det här med vinägern, det sägs ju att man ska ha rödvinsvinäger tillbearnaise, jag tycker inte att det blir så stor skillnad egentligen själv föredrar jag faktiskt vitvinsvinäger, så det använder jag, använd det du vill.

Recept

}
1 timme
ca 5 dl

Ingredienser – 1 glas

200 g smör
1/2 dl vit- eller rödvinsvinäger
1/2 dl vatten
1 liten charlottenlök (finhackad)
några droppar tabasco (om man vill)

3 msk torkad dragon
4 äggulor
2 dl rapsolja
ev mer dragon
ev hackad persilja och lite körvel om man vill
salt
cayennepeppar eller vitpeppar

Gör så här

 1. Smält smöret och ställ det åt sidan till det svalnat till rumstemperatur.
 2. Häll vinäger, vatten, hackad shallotenlök och några droppar tabasco i en kastrull, koka upp och reducera ner tills det återstår ca 3 msk (ungehär en 1/2 dl). Ställ åt sidan så den svalnar och rör ner den torkade dragonen, låt det stå och dra tills smöret blivit rumstemperatur.
 3. Vispa äggulorna och häll sakta i rapsoljan, när det börjar tjockna så kan man öka takten.
 4. Vispa ner smöret, men häll inte i det vita som ligger på bottnen. Nu blir det ganska tjockt.
 5. Vispa ner vinägerblandningen, då blir bean lite mer rinnande.
 6. Smaka av med salt och peppar, ha mer dragon om du tycker det, jag gillar även att ha i hackad persilja samt körvel. Vill du ha mer syra så skvätt i lite mer vinäger.
kall bearnaisesås

Självklart kan du ju krydda den som du vill, byt ut dragonen mot ramslök eller varför inte lägga till  t ex vitlök, chili, curry eller vad du nu gillar för smak på din bea. Bearnaisesåsen går jättebra att förvara i kylen, ca 1 vecka, ta bara ut den en halvtimme innan servering och rör om lite så blir den lös igen. Perfekt att ha en burk i kylen till sommarens grillkvällar.

Tips! (annonslänk)

Jag måste tipsa om bästa turboballongvispen jag hittade hos KitchenTime, perfekt när man vispar bea, majonnäs eller vill handvispa vispgrädden.

Sociala medier

Glöm inte bort att följa mign på YouTubeInstagram, Facebook och nu även TikTok , om du inte redan gör det.

Relaterade inlägg

* = länkar markerade med * (stjärna) är affiliatelänkar, vilket betyder att jag får provision om du klickar på dom och sedan handlar. Jag blir jätteglad om du gör det då det hjälper mig att fortsätta driva min blogg och YouTube.

Kommentarer

2 Kommentarer

 1. Bea Sås

  Hej, oavsett det gäller varm eller kall bea använder jag alltid som originalet säger, rödvinsvinäger. Sen vill man köpa färdig tycker jag Erik Lallerstedt:s konkurrerar ut alla.

  Svara
  • i Köket med Anders

   Hej, jag själv föredrar vitvinsvinäger i men det är väl en smaksak, brukar ta i en skvätt sherryvinäger ibland också.
   Lallersteds gillar inte jag, testade för nått tag sen men gick inte hem här hemma 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.