*** Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) för KitchenTime ***

För några helger sedan var jag i Göteborg på GBG Beer Week och på en av dagarna åt jag en fantastiskt god pizza till lunch. Det var en Pizza Bianco som var toppad med Grana padano, blåmögelost,vinkokta päron, hasselnötter och honung, ja ni hör ju, hur gott låter inte det!

KycklingSteak med currybearnaise

Bearnaisesåsen gjorde jag som vanligt men jag kokade med curry i reduktionen, sen hade jag i lite körvel också som jag börjat med och älskar. curryn jag använde är Santa Marias ganska nya Mango Currykrydda som är riktigt god, men använd vanlig curry om du inte har den. Vanlig bearnaisesås hittar du här och på min YouTube kanal har jag en video när jag gör det, men om du gör bearnaise på ett sätt som passar dig så gör så och tillsätt bara curryn i reduktionen, jag hade i två teskedar och det blev perfekt. Jag gillar även en ganska syrlig bea och då har jag lite mer vinäger i, men det är ju också en smaksak.

KycklingSteak är en riktigt bra produkt tycker jag, det är egentligen bara en urbenad kycklingklubba som du även kan göra själv om du vill och då kan du även koka med benen när du gör nån smarrig sås.

}

40 min

4 portioner

Ingredienser

4 st KycklingSteak
ev. smör att steka i
salt och peppar

CurryBea
1 charlottenlök
2 tsk curry
några droppar tabasco
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
250 g smör
2 äggulor

dragon
körvel
salt
cayennepeppar

Tillbehör
Pommes eller klyftpotatis
ugnsbakade kvisttomater

Gör så här

  1. Starta ugnen på 150 grader varmluft, 175 grader annars.
  2. Hetta upp en stekpanna till medelvärme och krydda kycklingen efter smak, jag kr bara salt och peppar.
  3. Stek kycklingen med skinnsidan neråt i ca 6 minuter och vänd sedan och stek en stund till, stoppa in kycklingen i ugnen och kör tills den är 70 grader. Det behövs oftast inget fett när man steker med skinnsidan ner då det innehåller så mycket fett ändå, men känner du att det blir lite bort så ha i en klick smör.

Curry bearnaise

  1. Smält smöret, jag brukar hälla över det i en kanna, låt det svalna till ca 60 grader innan det blandas ner i äggblandningen sen.
  2. Hacka schalottenlöken och lägg i en liten kastrull tillsammans med vitvinsvinäger, vatten, tabasco och curry. Koka upp och reducera ner tills det återstår ca 1 1/2 msk av vätskan,
  3. Vispa ner äggulorna, en i taget på svag värme, men inte för svalt, jag kör på 3 – 4 av 9 på min spis, vispa tills det tjocknar. Har du för varmt blir det äggröra och är det för kallt så blir det inte tjockt.
  4. Ställ kastrullen på en kall disktrasa och kolla så att smöret är 60 grader. Vispa ner smöret, bara droppvis i början, när såsen börjar tjockna kan du öka takten på strålen. kom ihåg att vispa hela tiden.
  5. När smöret är i så har du i dragon och körvel, smaka av med salt och cayennepeppar, behöver du smaka flera gånger så ta en ny sked, salivet kan göra så att såsen skär sig. Låt den vila över vattenbad 60 grader om du gör den en stund innan servering, kom ihåg att röra om ibland.

Severa med t ex pommes frites eller klyftpotatis, gärna lite ugnsbakade tomater också, ta bara cocktailtomater eller liknande och lägg i en ugnsform, häll på lite olivolja och flingsalt, kör i ugnen på ca 125 grader i en timme.

Tips! (annonslänk)

Jag använder ofta gjutjärn när jag steker, hos KitchenTime * hittar du just nu till kampanjpris en riktigt bra gjutjärnspanna från Fiskars * som jag själv använder

* = länkar markerade med * (stjärna) är affiliatelänkar, vilket betyder att jag får provision om du klickar på dom och sedan handlar. Jag blir jätteglad om du gör det då det hjälper mig att fortsätta driva min blogg och YouTube.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.