Bearnaisesås, såsernas sås som många drar sig för att testa göra själv men när man väl lärt sig göra bearnaisesås så är det en enkel match, jag lyckades alltid med min förut men sen hände nått och den sprack varenda gång, för det mesta gick det att rädda med ny äggula eller lite kallt vatten men inte alltid..
Felet jag gjorde var att jag vispade på spisen på svag värme, men det som händer när man slutar vispa är att det blir för varmt i botten och såsen skär sig, det funkade alltför mig för att jag vispade ihop såsen precis innan servering, men när jag började göra den tidigare så skar den sig alltså när den stod och vilade i kastrullen på svag värme
Så lyckas du med bearnaisesåse
Kolla gärna min film på YouTube där jag visar lite hur man gör
Ingredienser
250 g smör
2 äggulor
1 schalottenlök
0,5 dl vit- eller rödvinsvinäger
0,5 dl vatten
några droppar tabasco
1 kruka dragon eller torkad efter smak
0,5 dl hackad persilja
1 msk torkad körvel (om du vill)
ca 1 krm salt
0,5 krm cayennepeppar
Gör så här
- Smält smöret, jag brukar hälla över det i en kanna, låt det svalna till ca 60 grader innan det blandas ner i äggblandningen sen.
- Hacka schalottenlöken och lägg i en liten kastrull tillsammans med vinägern, (röd eller vit spelar ingen roll tycker jag, ha gärna i lite champangevinäger också om du har), vatten, tabasco och en kvist dragon. Koka ner tills det återstår 1 msk av vätskan och fiska upp dragonkvisten, löken låter jag ligga kvar för lite tuggmotstånd och sötma, men sila bort om du inte gillar det.
- Vispa ner äggulorna, en i taget på svag värme, men inte för svalt, jag kör på 3:an av 9, vispa tills det tjocknar. Har du för varmt blir det äggröra och är det för kallt så blir det inte tjockt.
- Ställ kastrullen på en kall disktrasa och kolla så att smöret är 60 grader. Vispa ner smöret, bara droppvis i början, när såsen börjar tjockna kan du öka takten på strålen. kom ihåg att vispa hela tiden.
- När smöret är i så har du i färsk hackad dragon och persilja, salta och peppra, smaka av, behöver du smaka flera gånger så ta en ny sked, salivet kan göra så att såsen skär sig.
Är det långt kvar tills du ska äta så ställ den på ett vattenbad i ca 40 – 50 grader och rör ibland. Lycka till!
0 kommentarer