*** Det här inlägget är ett samarbete med Fiskars, det är mina egna ord och intryck om produkterna *** 

Fiskars undrade om jag ville testa deras serie Fiskars All Steel, väldigt snygga stekpannor och kokkärl som garanterar ett perfekt stekresultat enligt Fiskars, så det skulle ju testas.

Det som är speciellt med All Steel är att dom har en avancerad keramisk Ceratec°-beläggning som leder värme extremt väl vilket gör att det blir ett bra stekresultat och maten har svårt för att fastna, jag har inte lyckats bränna fast något i den än. Den tjocka bottnen gör att värmen leds bra på alla sorters spisar

Jag skulle göra ett vintrigt/juligt recept så jag tänkte direkt på grönkål och granatäpple som passar bra ihop, så det blev tillslut en ljummen grönkålssallad som jag gjorde i en All Steel traktörpanna. För att testa stekpannan ordentligt blev det entrecote, saltad och pepprad och stekt utan fett på hög värme, visst det är gott att steka i smör och ösa men det här kändes fräschare till salladen och entrecoten fick en perfekt stekyta och fastnade inte i stekpannan.

Entrecote med bearnaise, ljumen grönkålssallad och sötpotatis

Det blir ganska rejält med mat och jag använde en skiva entrecote på 150 g styck till två personer, men vill ni ha en varsin bit går ju det bra också. Hela receptet är för två personer förutom bearnaisen som räcker till fyra.

Ugnsbakad sötpotatis

Vi börjar med sötpotatisen som tar längst tid och skulle den bli färdig innan resten av maten så gör det inget, det är bara att hålla den varm, den blir så här härligt rostad på utsidan och mjuk inuti.

Ingredienser sötpotatis

1 stor sötpotatis
några matskedar olivolja
flingsalt

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skala och skär sötpotatisarna i klyftor och lägg i en ugnsform, ringla över olivolja och salta med flingsalt, rör runt så att alla klyftor blir täckta av olja och salt.
  • Kör in i ugnen, ca 30-40 minuter, vänd runt när halva tiden gått, dom är klara när dom blivit lite brända på ytan och är mjuka inuti, känn med sticka.
Fiskars all steel
Fiskars all steel

Ljummen Grönkålssallad

Ingredienser Grönkålssallad

200 g grönkål
50 g valnötter
1 st päron
1/2 st granatäpple
100 g chevreost
olivolja
salt

Gör så här:

  • Värm upp en All Steel traktörpanna med olivolja.
  • Lägg i grönkålen som du ev rivit i bitar om du köpt på stjälkar och salta lite, fräs på en stund så att den börjar bli lite krispig.
  • Lägg i valnötter och päronet som du halverat och skivat i ca 5 mm skivor
  • Nu kan du ställa salladen åt sidan medans resten tillagas men dela först granatäpplet och plocka ut kärnorna, riv eller skär bitar av chevreosten också.
  • När det är dags för servering lägger du i granatäppelkärnorna och osten och värmer på lite, det är gott om osten blir lite ljummen och mjuk.
Fiskars all steel
Fiskars all steel

Fiskars All Steel traktörpanna passade perfekt till att värma grönkålen i, den rymmer mycket och har ett lock ifall man råkar värma oljan lite för mycket. När det är dags för servering värmer du på salladen och har i granatäppelkärnor och chevreost, jag flyttade över salladen till min All Steel stekpanna och serverade maten i den.

Bearnaisesås

En bearnaisesås är inte svårt att lyckas med, bara man håller lite koll på temperaturerna så spricker den inte, en del gör den över vattenbad men det tycker jag bara är jobbigt, ibland använder jag ett vattenbad för att hålla såsen varm och då är ca 40 – 50 grader lagom. Det här receptet  är så som jag brukar göra och räcker till fyra personer. Jag brukar låta smöret svalna medans jag t ex steker köttet så vispar jag ihop den sedan när köttet vilar, så har man en alldeles färsk sås.

Ingredienser Bearnaise

250 g smör
2 äggulor
1 schalottenlök
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl vatten
några droppar tabasco
1 kruka dragon
0,5 dl persilja
ca 1 krm salt
0,5 krm cayennepeppar

Gör så här:

  • Smält smöret, jag brukar hälla över det i en kanna, låt det svalna till ca 60 grader innan det blandas ner i äggblandningen sen.
  • Hacka schalottenlöken och lägg i en liten kastrull tillsammans med vitvinsvinäger, vatten, tabasco och en kvist dragon. Koka ner tills det återstår 1 msk av vätskan och fiska upp dragonkvisten, löken låter jag ligga kvar för lite tuggmotstånd och sötma, men sila bort om du inte gillar det.
  • Vispa ner äggulorna, en i taget på svag värme, men inte för svalt, jag kör på 3:an av 9, vispa tills det tjocknar. Har du för varmt blir det äggröra och är det för kallt så blir det inte tjockt.
  • Ställ kastrullen på en kall disktrasa och kolla så att smöret är 60 grader. Vispa ner smöret, bara droppvis i början, när såsen börjar tjockna kan du öka takten på strålen. kom ihåg att vispa hela tiden.
  • När smöret är i så har du i färsk hackad dragon och persilja, salta och peppra, smaka av, behöver du smaka flera gånger så ta en ny sked, salivet kan göra så att såsen skär sig.
Fiskars all steel
Fiskars all steel
Fiskars all steel
Fiskars all steel

Till såsen använde jag en Fiskars All Steel kastrull, snygg och bra och leder värmen bra, det tycker jag är viktigt när man gör en bearnaisesås så det inte bara är värme i botten och såsen blir för varm i botten såsen skär sig.

Entrecote i Fiskars All Steel

En skiva entrecote är ganska lätt att steka, 3 cm tycker jag är lagom tjockt. Ta fram köttet minst 30 minuter innan du ska steka det så att det blir rumstempererat, torka av med hushållspapper och salta, peppar innan stekning är en smaksak, den kan bli bränd när du steker på hög värme och smaka lite illa, men jag brukar oftast peppra lite innan ändå och sen lite mer efteråt.

Ingredienser

1 skiva entrecote (3 cm tjock)
salt och svartpeppar

Gör så här:

  • Låt köttet bli rumstempererat, torka av med hushållspapper, salta och peppra innan om du vill.
  • Hetta upp stekpannan på hög värme, nästan högsta.
  • Lägg i köttet och stek 2-3 minuter på varje sida, beroende på hur du vill ha stekgraden, jag stekte 2 minuter på varje sida här för att få rare.
fiskars all steel
fiskars all steel
fiskars all steel

Låt Entrecoten vila ungefär 10 minuter innan det skärs upp så att köttsafterna hinner stanna kvar i köttet

Skär entrecoten i skivor och lägg gärna upp allt och servera på ett stort fat eller varför inte direkt i stekpannan som håller allt varmt.

Mina intryck av Fiskars All Steel är att det är bra och rejäla redskap, stekpannorna ger bra stekyta utan att bränna fast, sen ett plus att dom är lätta att diska också, jag höll på att glömma att dom är väldigt snygga också.

Vad skulle du tillaga i en Fiskars All Steel stekpanna? kommentera gärna nedan

Kommentarer

4 Kommentarer

  1. Rasmus

    Ser väldigt festligt och vintrigt ut,det ska jag testa

    Svara
  2. Åsa

    Åh så gott allt ser ut. Ska testa den ljumma salladen. Tack för inspiration

    Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *