Jag har länge försökt få fram en perfekt pizzadeg, har jag inte förberett mig tycker jag att den här fungerar bra: Snabb och enkel hemgjord pizza, men på senaste tiden har jag gjort kalljäst pizzadeg.

Jag har sett att det här är ett av dom populäraste inläggen strax runt helgerna och jag måste tips som ett annat recept på kalljäst pizzadeg som jag tycker är bättre, så testa gärna så gör du den perfekta pizzan.

Men för det mesta kalljäser jag deg och det blir mycket bättre, jag fick ett recept på ett grillforum och det är det receptet dom flesta verkar använda om man googlar runt lite, jag har minskat lite på jästen och sen delar jag till bollar innan jäsning istället för efteråt när man bakar ut dom.  för att få lite krispigare deg fick jag fick ett tips på att byta 1 dl av vetemjölet till durumvetemjöl men jag har själv inte testat det än. Däremot testade jag senast med ett tipo 00 mjöl och då blev degen riktigt krispig och god.

Kalljäst pizzadeg

En riktigt bra pizzadeg görs på tipo 00 mjöl från italien och det blir väldigt krispig deg av det måste jag säga, mjölet är inte så vanligt men finns i Italienska butiker, men inom kort kommer Ramlösa Kvarn med ett tipo 00 mjöl, jag har inte sett det än, men håll utkik, dom har tidigare bara gjort mjöl för proffs men släpper nu i mindre förpackningar för hemmabagaren.
15 min + jäsning
4 pizzor

Ingredienser

7 g jäst
3 dl kallt vatten
500 g tipo 00 mjöl
2 msk olivolja
1/2 msk salt
2 tsk socker

olivolja till pensling

Gör så här

  • Mät upp alla ingredienser i en degblandare, har du ingen så får du räkna med ca 20 minuters knådning.
  • Kör degblandaren 10 minuter, degen ska vara lite klibbig men släppa lätt från kanten, ha i ev mer mjöl eller vatten om det behövs.
  • Dela degen i 4 delar och rundriv dom så att dom blir spänstiga.
  • Lägg bollarna på en mjölad bricka med ganska stort mellanrum (dom jäser ganska mycket) och pensla med lite olivolja så att plastfolien inte fastnar i degen.
  • Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet minst 12 timmar, gärna mer (tänk på att dom jäser ganska mycket så spänn inte plasten för hårt över).
  • Baka ut pizzorna på mjölat bakbord, försök gärna trycka ut dom som pizzabagare, jag brukar ge upp efter ett tag och ta fram kaveln, gör dom riktigt tunna, man ska nästan kunna se igenom dom.
  • Lägg på det du vill ha på pizzorna, börja med tomatsås och ost.
  • Jag kör pizzorna på pizzasten, först en stund med bakplåtspapper så dom inte fastnar, sen drar man bort det efter en minut eller nått sånt. Har man ingen pizzasten så använder man en plåt som värmts upp i ugnen.
  • Kör pizzorna ca 5 minuter i så hög värme ugnen tillåter.
Pizzan på bilden nedan är toppad med tomat, lök och grillad entrecote.

Kommentarer

7 Kommentarer

  1. Björn

    Hej.

    Vad synd att du har bytt ut det gamla receptet. Det var mitt ”go to”-recept när det gällde pizzadeg. Det nya receptet är betydligt krångligare. Skulle du inte kunna lägga upp det gamla receptet igen, tillsammans med det nya receptet?

    Dessutom tror jag att du skrivit fel i antalet pizzor. Det står att det ska bli fyra pizzor, men i beskrivningen ska man rulla två bollar. Sett till mängden verkar det snarare bli två pizzor också.

    Och till sist, kan du inte skriva ut mängden vatten, olja och salt i volymmått istället för viktmått?

    Svara
    • i Köket med Anders

      Hej,

      Då ska jag leta upp det och lägga in det igen 🙂
      Antalet pizzor va lite klantigt, tack för infon. Letar upp receptet så fort jag hinner 🙂

      Svara
    • i Köket med Anders

      Hittade det gamla nu, ska lägga in det här också senare, ska fixa mängderna också

      Svara
      • Björn

        Tack för att du uppdaterade igen till det gamla receptet. Den stora fördelen med det gamla receptet är att det blir så bra och att det är rätt “enkelt”!

        Svara
        • i Köket med Anders

          Inga problem, måste nog testa den här igen, va länge sen, hade för mig att den inte va så bra men kanske blandade ihop med någon annan 🙂

          Svara
  2. Anton Karlsson

    Är det torrjäst?

    Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.