Ibland är det väldigt smidigt med en kall bearnaise, speciellt om man vill förbereda lite och inte stå och vispa ihop en bea precis innan maten ska serveras. Den här kan du t o m göra dagen innan utan problem.

Vill man göra den supersnabba varianten så hoppar man över reduktionen och använder 1 msk vitvinsvinäger istället, men det blir godare om man gör en reduktion med charlottenlök och en dragonkvist.

Ta fram alla ingredienser i tid så dom får rumstemperatur, då det här en typ av majonnäs.

Jag har ett äldre inlägg med kall bearnaise också, men den här blev godare tycker jag, speciellt om man gör reduktion och behåller charlottenlöken för lite tuggmotstånd.

Kall bearnaise

15 min
4-6 port

Ingredienser

Reduktion
3 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
1 charlottenlök, finhackad
1 dragonkvist (om du har)

Bearnaisen
1 msk reduktion eller 1 msk vitvinsvinäger
2 äggulor
några droppar tabasco
1 tsk dijonsenap
2 dl naturell rapsolja
100 g smält smör
2-3 msk dragon, torkad eler färsk
salt och vitpeppar

Gör så här

 1. Smält smöret och låt det svalna (man kan vara utan smöret om man vill och lägga till 1 dl olja istället, men jag gillar när det är lite smörsmak).
 2. Koka ner alla ingredienser till reduktionen tills ca 1 msk återstår, låt den svalna, löken kan du sila bort om du vill, jag tycker om att ha den kvar så det blir lite motstånd i såsen.
 3. Nu ska bearnaisen vispas ihop, jag brukar använda stavmixer eller matberedare, men det går ju självklart att vispa för hand också, lägg i äggula, reduktion, tabasco och senap och vispa ihop.
 4. Häll olja och smör (utan den vita bottensatsen) i en kanna eller liknande, och droppa ner lite i början medans du vispar eller har mixern igång, sedan kan du öka takten.
 5. Häll upp bean i en skål och tillsätt dragon efter smak, eller så kan du ju smaksätta med vad du vill, t ex vitlök eller ramslök.
 6. Smaka av med salt och vitpeppar.

Svårare än så här är det inte, så sluta köp dom där färdiga i butiken, det här är så mycket godare, sen kan man ju exprimentera med kryddor för att få en som passar till det man ska äta, eller så kanske man vill ha mer eller mindre syra, testa dig fram.

Passar bra till t ex grillad entrecote.

Kommentarer

1 kommentar

 1. Mattias Granlund

  Nu tänker jag vara lite egenkär och dela mitt egna recept på en snabb, varm, fuskbea. Svår att misslyckas med, men tillskillnad från din så funkar min bara varm…

  Testar du den så vill jag höra vad du tycker, i övrigt så är det fritt fram att dela receptet..

  http://intekock.blogspot.se/2012/03/fuskbearnaise.html

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.