Vem kommer inte ihåg klassikern after aight päron från 80-talet (eller när det nu va). Det har jag vart sugen på i en evighet nu och i år när vi äntligen fick hur mycket päron som helst på vårat päronträd så tog jag tag i saken att koka ihop inlagda päron.

Man kan smaksätta lite som man vill och jag kryddade med vanilj, kanel och stjärnanis. När jag kokade det här så lade jag upp det på instagram Stories och fick då tipset om att göra romkokta päron av @matochvinbymicke, så det gjorde jag i en burk, jag bytte bara ut två dl av vattnet mot rom.

Inlagda päron

Nu har jag inte smakat på dom här päronen än då jag tämkte vänta ett par veckor tills jag smakar, dom håller i flera år om dom förvaras mörkt och svalt och jag kan tänka mig att dom blir godare med åldern.

}

30 min

ca 1 stor burk

Ingredienser

1 kg päron
6 dl vatten
6 dl socker
2 st kanelstänger
4 st stjärnanis
1 vaniljstång

Gör så här

  1. Skala päronen men behåll stjälken så blir det snyggt och behändigt när du ska servera dom, du kan även dela dom på längden och kärna ur om du vill.
  2. Koka upp allt till sockerlagen och byt ev 2 dl vatten mot mörk rom.
  3. Lägg ner päronen och låt det sjuda i ca 30-40 minuter tills päronen är mjuka, känn med en sticka.
  4. Häll upp på väl rengjorda och varma glasburkar med lock
  5. Förvara mörkt och svalt någon vecka innan provsmakning, glöm gärna bort en burk i någon gömma som du hittar efter ett par år.
inlagda päron

Mixtra själv med kryddningen vad du tror blir bra, man kan t ex ha i ingefära och citron också. Jag tror det här jag hade blev bra, jag smakade på sockerlagen och den smakade fantastiskt.

Gör en extra burk eller två och göm undan i ett par år så har du fantastiska päron till en god dessert, t ex after aight päron. Jag får se vad jag hittar på, det kommer nog något smarrigt recept här på bloggen. kommentera gärna nedanför om du har nå¨got tips på kryddning eller en riktigt smarrig dessert man kan göra med päronen.

Mixtra själv med kryddningen vad du tror blir bra, man kan t ex ha i ingefära och citron också. Jag tror det här jag hade blev bra, jag smakade på sockerlagen och den smakade fantastiskt.

Sociala medier

Glöm inte bort att följa mign på YouTubeInstagram, Facebook och nu även TikTok , om du inte redan gör det.

Relaterade inlägg

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.