Idag har jag bakat Brioche hamburgerbröd, jag gillar att baka mina hamburgerbröd själv, dom som erbjuds i butik är mest bara torra och tråkig, men om jag köper det någon gång så köper jag Garant Brioche bröd på Willys, väldigt prisvärda och goda.

Oftast när jag bakar hamburgerbröd så gör jag enligt Flippin Burgers recept som finns i deras bok, men ibland så bakar jag ett bröd som går lite fortare och det är ur Mattias Larssons “Fredagskocken” bok Grilla, en mycket bra bok för övrigt.

Brioche Hamburgerbröd

Den här gången tog jag det senare receptet och gjorde om lite så det blev en typ av brioche, med smör och ägg i, det är redan smör i receptet med jag lade till ett ägg och lite mer mjöl så att degen blev bra.

2 timmar

10 bröd

Ingredienser

35 g jäst
2,5 dl mjölk, fingervarmt
8 dl vetemjöl special
75 g rumsvarmt smör
1 ägg
1/2 tsk salt
1/tsk socker

Till pensling
1 ägg
en skvätt vatten

en nypa salt

ev topping t ex sesamfrön

Gör så här

  • Smula ner jästen i en bakmaskin och tillsätt mjölken, blanda tills jästen löst sig.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och kör i ca 10 minuter, degen är lite kladdig men det ska den vara.
  • Täck med plastfolie och jäs ca 30 minuter tills den är dubbelt så stor.
  • Tryck ur luften ur degen och dela i 10 lika stora bitar, forma till runda bollar och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper, platta till dom med handflatan så dom blir ca 1 cm tjocka.
  • Täck med en bakduk och jäs i 1 timme, sätt ugnen på 225 grader.
  • Pensla bröden med ett uppvispat ägg blandat med en skvätt vatten och en nypa salt och ha på ev topping om du vill.
  • Kör i ugnen ca 10 minuter tills dom är lagom gyllenbruna.
Brioche hamburgerbröd

Vill du veta hur man gör en perfekt burgare rekomenderar jag dig att använda smashmetoden.

Brioche hamburgerbröd

Kommentarer

2 Kommentarer

  1. Erik Hedberg

    Äter i detta nu en äggmacka på en avsvalnad briochefralla. Underbart! Det här receptet åker in i samlingen. Bröden perfekt svampiga, som hamburgerbröd ska vara.

    Jag kan tipsa om att värma mjölken till 37 grader, samt spänna degen ordentligt när den rundrivs för att frallorna ska bli riktigt runda när de gräddas.

    Svara
    • I Köket Med Anders

      Sent svar, gott, har inte tänkt på att ha dom som vanliga frallor, det ska testas 🙂

      Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.