Jag älskar nybakat bröd (vem gör inte det) och på helgerna brukar jag baka frukostfrallor, som har jäst under natten. bröden är väldigt enkla att baka och kräver inte mycket jobb.

Det här receptet är väldigt enkelt med minimal arbetsinsat och är från en bok som heter Bröd bröd bröd av Martin Johansson. Jag har ett annat recept på en variant av det här brödet, enkla dinkelfrallor, som är väldigt gott, men oftast gör jag med bara vetemjöl och kanske slänger i lite råg också.

Enklaste nattjästa frukostfrallor

Jag får så många frågor på Instagram om hur jag bakar dom här frallorna, så här kommer det helt enkelt. Det går jättebra att byta ut en del av vetemjölet till något annat mjöl, jag använder oftast lite rågmjöl och tar ca 75 gram, men man kan prova sig fram till vad man själv tycker är godast.

Jag har lagt in lite gamla bilder så du ser hur man gör, använd även våg för att slippa massa disk och kladd på kvällen.

3 minuter arbete + 9 timmar jäsning

6-12 frallor

Ingredienser

3 g jäst (väldigt lite)
350 g vatten (3,5 dl)
450 g vetemjöl (7,5 dl)
10 g salt (2 tsk)

Gör så här

På kvällen

  • Lös upp jästen med vattnet.
  • Blanda ner mjöl och salt, rör om med en sked, det ska vara ganska kladdigt, täck med plastfolie.
  • Låt degen jäsa ca 8 timmar i rumstemperatur.

På morgonen

  • Skälp upp degen på ett väl mjölat bakbord.
  • Dra ut den till en rektangel och vik in långsidorna mot mitten, sedan kortsidorna också.
  • Vänd degen så skarvarna kommer nedåt och låt den jäsa under bakduk ungefär 45 minuter.
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Skär upp degen i så många frallor du vill ha, jag brukar göra tre rader med tre frallor på varje, men vill du ha större eller mindre går det bra, eller varför inte bara göra tre långa baguetter som du vrider litegrann.
  • Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper, om man vill kan man pensla dom med vatten och även toppa med t ex solrosfrön.
  • Sätt in plåten mitten i ugnen och skvätt även in en halv dl vatten i botten på ugnen så blir det ånga för att få riktigt fin yta på bröden.
  • Kör i ugnen ca 15 minuter, jag kör på 16 minuter, men håll koll och kolla när dom ser färdiga ut, vill du kan du mäta med termometer och då ska den visa 93 grader.
  • Ta ut och låt dom svalna lite på ett galler, jag tycker det är gott när dom fortfarande är lite varma.
  • Får du bröd över kan du värma dom på 200 grader ca 5 minuter så blir dom nästan som nybakade.
frukostfrallor
frukostfrallor
frukostfrallor
frukostfrallor
frukostfrallor

 Lite bilder på frallorna från mina frukostar

frukostfrallor

Kolla gärna mitt Instagramkont och #frukostmedanders om du vill se ännu fler bilder

nattjästa frukostfrallor
nattjästa frukostfrallor
nattjästa frukostfrallor

Lite andra recept på frukostfrallor

Sociala medier

Jag finns även på Instagram och Facebook, så följ mig gärna där också om du inte redan gör det.

Kommentarer

4 Kommentarer

  1. Helen

    Så gott det låter! Ska prova dina vörtfrallor & dinkelfrallor.. älskar oxå baka ,jag hat endel recept oxå på Nattjästa kolla min blogg om du vill? http://www.starsinlife.blogg.se

    Svara
    • I Köket Med Anders

      Det är jättegott och enkelt,ska in och kika på din blogg senare 🙂

      Svara
  2. Fatima

    Så goda, och så enkla att göra! Hård och fin utsida, och mjukt innanmäte. Häftigt att kunna göra så goda frukostbullar med en sådan minimal arbetsinsats. Ska skriva receptet i min receptbok där jag sparar mina bästa recept. 🙂 Tack, Anders!

    Svara
    • i Köket med Anders

      Ja dom är ju så enkla, skönt att kunna göra nått så gott med sån liten insats 🙂

      Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *