*** Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) för KitchenTime och Adlibris ***

Det är alltid gott med nybakat bröd till frukost och det är något jag alltid försöker ordna på helgerna, med det här receptet så fixar du det lätt med bara några minuters arbete. Degen fixar man på kvällen innan man går och lägger sig

Enkla nattjästa Dinkelfrallor

Jag har utgått från ett recept i boken ”Bröd Bröd Bröd” av Martin Johansson och bytt ut en del av vetemjölet mot dinkel och toppat med polenta, men man kan ju toppa med vad man vill egentligen eller bara låta bli. Har man inte dinkelmjöl kan man använda vetemjöl istället för det eller vad man nu vill ha i för sorts mjöl, det ska vara totalt ungefär 450 gram.

En sak till om den här boken, köp den om du inte har den, det finns jättemånga bra recept i den som kräver minimalt med arbetem neb även surdegar och pizza.
I det här receptet har jag skrivit alla mått i gram, det är så enkelt om man har en köksvåg att mäta upp alla ingredienser, jag gör räknar alltid om i gram när jag bakar, så har du ingen köksvåg, så köp en med detsamma.
}
3 min + 9 timmar
9 – 12 frallor

Ingredienser

5 g jäst
350 g vatten
350 g vetemjöl special
100 g dinkelmjöl
10 g salt

Toppa t ex med
polenta
solrosfrön

Gör så här

 1. Ställ en bunke på köksvågen och väg upp alla ingredienser. Sätter man degen lite sent på natten så brukar jag öka jästen några gram, även om man kanske har lite gammal jäst.
 2. Blanda ihop lite lätt till en deg, det behöver inte vara så noggrant, tiden gör jobbet.
 3. Plasta bunken och låt den stå i rumstemperatur över natten eller i ca 8 timmar.
 4. På morgonen sätter du ugnen på 250 grader och stjälper upp degen på ett mjölat bakbord och dra ut degen till en rektangel, den är ganska lös men det ska den vara. Jag brukar sätta min på 300 grader, sen när jag skickar in frallorna så sätter jag på ånga och 230 grader (230 är max på ånga i min ugn).
 5. Vik sedan in långsidorna mot mitten och tillsist kortsidorna, vänd degen med skarven nedåt och lägg på en bakduk i ca 30 minuter.
 6. Skär sedan ut 3 längder som du delar i ytterligare 3-4 delar beroende på den storlek du vill ha, eller ås vrider du bara till dom lite så har du baguetter.
 7. Lägg frallorna på en plåt och om du vill toppa med någonting så penslar du först med lite vatten.
 8. In i ugnen strax under mitten i ca 15 minuter, lite beroende på ugn, kolla färgen på dom.
 9. Låt dom sedan vila en stund på galler innan du skär upp dom.
dinkelfrallor
dinkelfrallor
dinkelfrallor
dinkelfrallor
dinkelfrallor
Dom här toppade jag med polenta men det blir även gott med t ex solrosfrön eller några andra frön.

Tips! (annonslänk)

Bröden blir extra bra och krispiga om du använder ett bakstål från Nordwik *

dinkelfrallor
Här på bloggen har jag fler recept på frallor och bröd, kolla gärna in dom också.

* = länkar markerade med * (stjärna) är affiliatelänkar, vilket betyder att jag får provision om du klickar på dom och sedan handlar. Jag blir jätteglad om du gör det då det hjälper mig att fortsätta driva min blogg och YouTube.

Kommentarer

2 Kommentarer

 1. Fredrik

  De nattjästa frukostfrallorna blev riktigt goda. Fick mycket kredd av familjen för att pappan fixat dessa till frullen. Så jag tackar dig för receptet. ??

  Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Nattjästa vörtfrallor - enklare blir det inte - i Köket med Anders - […] är världens enklaste vörtfrallor, ni som följer mig på Instagram vet att jag brukar baka nattjästa frallor på helgerna…

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.