Det här kanske är världens enklaste vörtfrallor, ni som följer mig på Instagram vet att jag brukar baka nattjästa frallor på helgerna och nu är det ju jul och då gillar jag att äta vörtbröd tills det står ut genom öronen.

Jag tog det vanliga receptet jag brukar göra och bytte ut vattnet mot porter och nu har jag testat med julmust också och det tycker jag blev godare. Sen tillsatte jag en halv påse vörtmix (45 g) och sen gjorde jag som jag brukar, det är nästan inget arbete med den här degen, det mesta sköter sig självt.

Nattjästa vörtfrallor

Som vanligt när jag bakar använder jag våg och det rekomderar jag att du med gör speciellt till det här receptet då det blir extra enkelt och inte massa disk när du ska gå och lägga dig. nedan skrev jag hur mycket mjöl jag använde, men du kan ju mixa som du vill om du t ex inte har rågsikt hemma.

4 min + 9 tim

9-12 frallor

Ingredienser

  • 5 g jäst
  • 3,5 dl julmust eller porter
  • 450 g mjöl (jag använde 320 g vetemjöl special + 130 g rågsikt)
  • 10 g salt
  • 22 – 45 g vörtmix (1/4 – 1/2 påse)

Gör så här

På kvällen innan du går och lägger dig

  1. Smula jästen i en bunke, och väg upp resten.
  2. Blanda lite lätt så att att det blir en kletig deg, det är inte så noga men man bör blanda så att vörtmixen blandar ut sig, jäsningen fixar resten.
  3. Täck med plastfolie och låt jäsa ca 8 timmar i rumstemperatur.

På morgonen

  1. Mjöla ett bakbord och häll ut degen, dra ut till en rektangel.
  2. Vik långsidorna mot mitten och sedan kortsidorna mot mitten, se bilder nedan.
  3. Vänd med skarven nedåt och täck med en handduk 50-60 minuter, sätt på ugnen på 250 grader samtidigt.
  4. Skär 3 rader och dela dom i 3 eller 4 bitar beroende på hur stora frallor du vill ha, jag brukar göra 3 på varje rad.
  5. Lägg vörtfrallorna på en plåt med bakplåtspapper och kör in mitt i ugnen ca 15-16 minuter.
  6. Låt dom sedan svalna på galler en stund innan du njuter av dina nybakade vörtfrallor.
Vörtfrallor

Väg upp alla ingredienser och blanda lite lätt till en kladdig deg

Vörtfrallor

Dra ut till en rektangel

Vörtfrallor

Vik in långsidorna

Vörtfrallor

Vik in kortsidorna och vänd den sedan med kanten nedåt

Vörtfrallor

Dela till frallor

Vörtfrallor

Lägg på plåt och in i ugnen

Vörtfrallor

Låt dom svalna innan du njuter av dom med t ex hemgjord leverpastej

Vörtfrallor

Tips på andra recept

Sociala medier

Glöm inte bort att följa mign på YouTubeInstagram, Facebook och nu även TikTok , om du inte redan gör det.

Kommentarer

7 Kommentarer

  1. Helena Roth

    Ser grymt gott ut – ska låta mig inspireras till surdagsvörtbullar till december, brukar köra på min surdegsgrund när jag bakar och låta stå över natten även där.

    Svara
    • i Köket med Anders

      Det är väldans gott och enkelt, Jag bakade mycket med surdeg förr men måste komma igång igen…

      Svara
  2. Hans

    Hej. Ska det bara 5 gr jäst?

    Svara
    • i Köket med Anders

      Hej, ja 5 g stämmer bra, jäser så länge så det räcker, jag har lite mer ibland, typ 7-9 g, speciellt när jag har lite kallare inne eller sätter degen lite försent på kvällen

      Svara
    • Felix

      Om man vill ha russin i, är det bara att lägga till dem till degen innan jäsningen tror du? Tack på förhand och God Jul!

      Svara
  3. Hans

    Hej.Ska det vara 5 gr jäst?

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.