*** Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) för Cervera ***

Ni som följer mig på Instagram vet att jag ganska ofta bakar Matgeeks sirapslimpa, den är otroligt god och saftig, förra året testade jag att göra om den till en vörtlimpa och det blev riktigt bra, så här delar jag med mig av hur jag gjorde

Vörtlimpa

Vörtlimpa hör till julen tycker jag, oftast har jag bara köpt det men efter att lyckats få till så här god själv så blir det mest hembakad, själva grundreceptet är som sagt från Johan Hedberg (Matgeek) men jag ändrade lite för att få den till en vörtlimpa. Jag har testat både med porter och julmust och jag tycker att med julmust blir det lite godare.

Har ni inte testat att baka hans sirapslimpa så gör det så kommer ni aldrig att köpa en limpa igen.

Det här receptet har ganska många jäsningar, men det är inte så mycket arbetsinsats, men den långa väntetiden är värd att vänta på kan jag lova.

Det blir ganska mycket vörtsmak med en hel påse vörtmix, så gilar du inte det kan du ju ta en halv.

}
60 min + ca 6 timmar jäsning
2 limpor

Ingredienser

 

  • 12 g jäst (1/4 paket)
  • 5 dl julmust eller porter
  • 420 g vetemjöl special (7 dl)
  • 360 g rågsikt (6 dl)
  • 75 g rumstempererat smör
  • 12 g (2 tsk) salt (2 tsk)
  • 140 g mörk sirap (1 dl)
  • 1/2 – 1 påse vörtmix
  • ev sirap + vatten att pensla bröden med

 

Gör så här

  1. Värm portern till 37 grader (fingerväärme)
  2. Smula ner jästen i en degblandare och häll i julmusten eller portern, läs upp jästen, tillsätt vetemjöl special och kör maskinen ca 10 minuter så att det bildas mycket gluten, täck sedan bunken med plastfolie och låt den jäsa till dubbel storlek, ca 1-2 timmar.
  3. Mät upp rågsikt, sirap, rumsvarmt smör, salt och vörtmix efter smak, häll i och kör degblandaren 10 minuter, degen är lite kladig men den ska precis släppa från kanterna, så ha i lite mer mjöl om det behövs. Täck sedan med plastfolie och jäs till dubbel storlek, ca 2 timmar.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i två delar och forma till avlånga limpor, och lägg ner i två smorda limpformar, jag använder sådana där avlånga sockerkaksformar.
  5. Täck med plastfolie och jäs till dubbel storlek igen och sätt ugnen på 175 grader.
  6. Kör in formarna i ugnen ca 40 minuter, jag brukar ställa dom nästan nederst så blir dom inte så brända.
  7. När du tar ut dom skälper du upp dom på ett galler och om du vill så kan du pensla med en blandning av lite mörk sirap och vatten (50/50) för en glansig yta (frivilgt, det blir lite klibbigt).
  8. Låt dom svalna helt innan du skär upp, går alldeles utmärkt att frysa in, gärna skivade.
vörtlimpa
Efter andra jäsningen
vörtlimpa
Forma till limpor

Tips! (annonslänk)

Behöver du köpa en brödform så har finns det väldigt prisvärda hos Cervera.

Vörtlimpan passar perfekt med lite hemgjord ugnsbakad leverpastej men även som skinkmacka med julskinka och senap.

Tips på andra recept till julen

Sociala medier

Jag finns även på Instagram och Facebook, så följ mig gärna där också om du inte redan gör det.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.