*** Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) för Bagaren och Kocken ***

Kolsyrad vit chokladmousse med maräng och hallonsås på en kladdig salt brownie, så blev tillslut dessertem på nyårsafton och den gick verkligen hem bland gästerna. Jag införskaffade mig två iSi sifonoer precis innan nyår och köpte då även med kolsyrepatroner och va ju tvungen att testa hur det smakade med kolsyrad mousse. Första testet va faktiskt när vi satt och åt desserten.

Det va väldigt spännande att äta moussen, det kittlade lite på tungan, precis som när man dricker läsk, extra festligt helt enkelt som passade perfekt på nyårsafton. Receptet till moussen hittade jag hos DinVinguide när jag googlade på kolsyrade grejer, jag tillsatte en vaniljstång för lite vaniljsmak också.

Kolsyrad vit chokladmousse med maräng och hallonsås på brownie

Jag valde att servera med maränger eftersom jag hade lite äggvita i kylen samt en hallonsås som jag ripplade över. Underst låg det en bit kladdig och salt brownie och det blev perfekt med det salta, söta, krispiga och bubliga.

Brownien är efter ett recept från min vän Fredrik Nylén som driver Fredriks Fika och hans receptet på Brownie som på café finner ni här, testa det, riktigt god och smakar precis som på café. Följer ni han inte redan @fredriksfika på Instagram så gör det.

Det tar lite tid att förbereda det här då moussen ska kylas och sånt, men allt går ju att göra t ex dagen innan så är det bara att lägga upp när det är dags

}

ett par timmar

8 portioner

Vit chokladmousse

5 dl grädde
150 g vit choklad
1 äggula
1 gelatinblad
1 vaniljstång

Gör så här:

  1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter.
  2. Dela vaniljstången och koka upp grädden med den, ta av från plattan och lägg ner gelatinbladet, rör i ca en minut så att det blandas väl och smälter ordentligt, det är inte gott med gelatinklumpar.
  3. Smält chokladen och blanda med äggulan.
  4. Rör ihop allt ordentligt, mixa gärna i en mixer eller sila ner i sifonen, har du bara en halvliters så rymmer inte riktigt allt..
  5. Kyl ordentligt, ca 2-3 timmar, tillsätt sedan en kolsyrepatron om du har har en halvliters,2 patroner om du har en på en liter.

Brownie

200 g smör
3 dl strösocker
1 ,5 dl kakao
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
3 ägg
1,5 dl vetemjöl
Fredriks recept

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Ta en stor kastrull och smält smöret, blanda i socker, salt, kakao och vaniljsocker och rör till en jämn smet.
  3.  Rör ner äggen, ett i taget och tillsist vetemjölet, blanda till en jämn smet.
  4. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 20 x 25 cm och kör in mitt i ugnen ca 20 – 22 minuter så blir den perfekt kladdig.

Maräng

2 äggvitor, ca 64 g (1 del)
1 del socker (ca 64 g)
1 del florsocker (ca 64 g)
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100 grader med varmluft.
  2. Väg äggvitorna och tillsätt lika mycket socker, i mitt fall va det 64 gram, vispa till en maräng, den är klar när det går att hålla skålen upp och ner utan att det rinner ut.
  3. Vänd ner florsocker och vaniljsocker och spattla ut på ett bakplåtspapper, et tips är att lägga det på en upp och nedvänd ugnsplåt så blir det lättare att breda ut det slätt.
  4. Kör mitt i ugen en timme och låt den gärna stå kvar på eftervärme, bryt sedan marängen i lagom stora bitar.

Hallonsås

250 g frysta hallon ( 1 paket)
2 msk socker

Gör så här:

  1. Lägg hallon och socker i en kastrull, koka upp och låt det koka en minut.
  2. Sila genom en finmaskig sil så du blir av med kärnorna, pressa ordentligt för att få ut så mycket sås som möjligt.

När allt är klart och har och moussen har stelnat i kylen så är det dags att montera ihop, dela då brownien i 8 delar, jag skärde trianglar. Spruta på lite mousse, skaka ordentligt innan så det blir ordentlig kolsyrat, testa spruta ut lite innan och smaka för jag fick inte så mycket kolsyra i början utan det vart mer efter ett tag. Toppa sedan medd ringlad hallonsås och maräng.

Tips! (annonslänk)

Jag köpte min sifon i ett bra paket med lite tillbehör och en väldigt bra kokbok med massa bra tips. Köp den hos Bagaren och Kocken.

Kolla gärna in dom här recepten också

Sociala medier

Jag finns även på Instagram och Facebook, så följ mig gärna där också om du inte redan gör det.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.