Mariestads Emmer Porter är utgåva nr 7 i Mariestads limiterade serie Den stora smakresan och den här gången tog Richard Bengtsson flyget till gotland och vidare ner till Tyskland. Det va inte vilket flygplan som helst han  åkte med utan ”Daisy” en gammal DC-3:a, hur häftigt som helst, tidigar har dom använt Ostindiefararen Götheborg och även åkt tåg på Inlandsbanan genom Sverige.

 Den Stora Smakresan är Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsresa för att samla intryck till nya brygder. Efter smakresor söderut, på västkusten och i Norrlands inland flög bryggmästaren i år österut och till Gotland. Resultatet har blivit Mariestads Emmer Porter, den sjunde utgåvan i Mariestads limiterade serie öl.

– Emmer Porter är min hyllning till det underbara och smakrika Gotland, men även till mitt resesällskap – Daisy – den fantastiska DC-3:an, säger Richard Bengtsson.

Richard Bengtsson har även funnit inspirations till sin Emmer Porter i den baltiska portern, den lite mörkare och starkare porter som blev populär i såväl Visby som andra städer runt Östersjön redan på 1700-talet.
Valet av att använda emmervete i portern har också en självklar koppling till just Gotland. Emmer är en gammal urvetessort, en korsning mellan enkorn och vildgräs. Det började odlas för ca 8 000 år sedan, och man trodde att emmer var försvunnet, tills man på 1960-talet hittade det igen hos en bonde på östra Gotland. Emmer har en helt egen unik smak, och med dess stora kärnor och mycket stärkelse, blev det en spännande komponent i bryggningen.

– För att göra en riktigt bra porter behövs också svartmalt. Och för att få den som jag ville ha den har jag rökt den själv, med torv och enris. Malten är den bästa gotländska malten från åkrar vi flög över med Daisy, säger Richard Bengtsson.

Malten som använts i denna pärla är noga utvald Gotländsk svartmalt, rökt för hand med enris. För bästa njutning dricks den sval, gärna till en grillad ryggbiff med rotselleri, krämiga kantareller, hasselnötter och rostad vitlökssky. Eller helt enkelt till en smakrik gotländsk ost.

Lansering på Systembolaget den 4 december, den finns fortfarande att beställa

Mariestads Emmer Porter finns i en limiterad upplaga på 2 500 buteljer. Varje flaska innehåller 75 centiliter och har etiketterats för hand och signerats av bryggmästaren själv. Den 4 december lanseras de i Systembolagets beställningssortiment.

Se Den Stora Smakresanhttp://mariestads.se/
Följ med på Den Stora Smakresan och Richard Bengtsson när han flyger till Gotland. På mariestads.se och Mariestads YouTube-kanal får du se när Richard inspireras av att flyga som man gjorde för 60 år sedan och av gotländska landskap och smaker.

Snyggt förpackat

Som vanligt kommer ölen i en låda och även numrerad när man beställer den på Systembolaget och den här gången kom den inte i den vanliga trälådan som den brukar utan en plåtlåda såm påminner en om en gammal DC-3:a.
Jag ska inom en väldigt snar framtid testa min flaska jag har och uppdaterar här när det skett och även med vad jag åt till, håll koll på mitt Instagramkonto för att hålla dig uppdaterad

Sociala medier

Glöm inte bort att följa mign på YouTubeInstagram, Facebook och nu även TikTok , om du inte redan gör det.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.