*** Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) för KitchenTime ***

Det här receptet kanske kommer ut lite sent, men om ni som mig frös in plommon tidigare i höst när det kryllade av dom, så kan du göra det här nu. Annars kan du ju alltid spara det till nästa år.

Plommonsaft hade jag aldrig testat tidigare, varken att koka eller dricka, men jag tycker att det blev jättegott och jag kommer göra det igen.

Plommonsaft

Med plommon kan man ju göra mycket, jag gjorde bl a en god marmelad som jag tyvärr inte fotade för att lägga ut här, men jag kanske tar mina frysta och gör en ny sats. Sen har jag även bakat en väldigt god plommonkaka, jag utgick från min äppelkaka här på sidan och och tog plommon istället, men dom stekte jag inte.

Vill man öka hållbarheten så tillsätter du lite natriumbensoat enligt förpackningens anvisningar eller kan man frysa in i petflaskor. Man kan även pastörisera saften men mer om det en annan gång för det är jag osäker på hur man gör.

}

1 timme

ca 1 liter

Ingredienser

1 kg plommon
7 dl vatten
ca 3-4 dl socker

Gör så här

  1. Tvätta och kärna ur plommonen, man kan koka med kärnorna med, man silar ju sen så dom åker ju inte ner i saften. 
  2. Lägg plommen i en kastrull och häll i vattnet, koka ca 10 minuter tills plommonen är helt sönderkokade och mosiga.
  3. Sila vätskan i en saftsil eller handduk, låt den droppa i 20-30 minuter tills all vätska är ur, man kan pressa lite med rena händer också.
  4. Mät upp vätska och tillsätt 3-4 dl socker / liter vätska, jag gillar lite syrligare så jag tog 3 dl men vill du ha en sötare saft så ta 4 dl socker.
  5. Koka upp tills sockret löst sig och skumma av med en sked, skummet gör så att saften möglar.
  6. Tillsätt ev natriumbensoat enligt beskrivningen på förpackningen.
  7. Häll upp på väl rengjord glasflaska eller petflaska. Använder du glas så kan du lägga den i ugnen ca 10 minuter på 110 grader.
plommonsaft
plommonsaft
plommonsaft
plommonsaft
plommonsaft

Så här fin och röd blir den när den är färdig, jag kan tänka mig att det är gott att krydda den med lite kanel också, men jag vet inte, det testar jag en annan gång.

Tips! (annonslänk)

Behöver du kanske köpa en saftsil, så har KitchenTime en bra i aluminium.

Har du några bra tips på vad man mer kan göra av plommon, lämna gärna en kommentar nedanför.

Sociala medier

Glöm inte bort att följa mign på YouTubeInstagram och Facebook om du inte redan gör det.

Relaterade inlägg

* = länkar markerade med * (stjärna) är affiliatelänkar, vilket betyder att jag får provision om du klickar på dom och sedan handlar. Jag blir jätteglad om du gör det då det hjälper mig att fortsätta driva min blogg och YouTube.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.