Det blir mycket saftkok på försommaren och rabarbersaft är nog bland det enklaste och godaste man kan göra.

Rabarbersaft

Ett tag

2-3 liter

Ingredienser

2 kg rabarber
3 citroner
30 g citroncyra
2 l vatten
1 kg socker
ev. natriumbensoat

Gör så här

  • Skiva rabarberna i centimeterstora bitar.
  • Skrubba citronerna och skiva dom tunr.
  • Lägg rabarberna, citronerna och citronsyran i en stor kastrull.
  • Koka upp vatten och häll över rabarberna tills det täcker.
  • Täck med lock och ställ i kylen ca 1 dygn.
  • Sila av och häll i socker, man får smaka av hur man vill ha det, skälv föredrar jag när det blir lite syrligare så jag använde lite mindre socker.
  • Koka upp, ta bort skummet som blir och häll i väl rengjorda flaskor.

Häll i natriumbensoat i flaskorna om du vill öka hållbarheten, det är bara att följa anvisningarna på förpackningen. Man kan även frysa i plastflaskor.

Späd med 2-4 delar vatten, vad du själv gillar.

Några andra recept på saftkok