Dags för lite sodasyrup igen, den här gången blev det apelsinsoda, väldigt lik Fanta men självklart mycket godare med massa färskpressad apelsin.

Om man vill kan man sila bort fruktköttet som blir men jag gillar när det är kvar, det känns fräschare.

Jag fick några kommentarer på fruktsodan att den innehöll väldigt mycket socker, ja läsk innehåller massor av socker, det är därför man inte ska dricka alltför mycket läsk. Jag dricker själv väldigt sällan läsk, Max en eller två burkar i månaden, konsumtionen har dock gått upp lite nu under sommaren när jag gjort egen, men ändå bara ett litet glas om dagen och aldrig till mat, då är det godare att dricka vatten, öl eller vin till, läsk blir alldeles för sött till.

Apelsinsoda

Den här apelsinsodan kokar man ner så att den blir väldigt koncentrerad, så att man kan hälla i mycket kolsyrat vatten, man kan nog koka ner den ännu mer än vad jag gjorde för att kunna blanda med ännu mer kolsyrat vatten.
25 min
ca 6 dl

Ingredienser

5 apelsiner
2,5 dl vatten
5 dl socker
1 tsk citronsyra

Gör så här

  1. Riv skalet från en av apelsinerna på ett zestjärn och pressa sedan ur saften ur apelsinerna.
  2. Häll i vatten, socek, zest, citronsyra och apelsinjuice i en kastrull.
  3. Koka på medelvärme ca 15-20 minuter, det ska reduceras ner till ca hälften, ju mer du reducerar desto mer kolsyrat vatten kan du tillsätta sedan men desto tjockare och svårare att blanda blir den..
  4. Låt det svalna och häll i en ren flaska, förvara i kylen.
apelsinsoda
Riv skalet och pressa apelsinerna
apelsinsoda
Blanda allt i en kastrull och koka upp
apelsinsoda
Koka ca 15-20 minuter tills ca en tredjedel till hälften

Fyll ett glas med is och ca 1/4 – 1/3 del med apelsinsoda, fyll på med kolsyrat vatten och vill du ha fruktsoda istället så finns ju det också på bloggen.

apelsinsoda

Sociala medier

Glöm inte bort att följa mign på YouTubeInstagram och Facebook om du inte redan gör det.

Kommentarer

2 Kommentarer

  1. Job

    Men när ska citronsyran i då?

    Svara
    • i Köket med Anders

      Oj det glömde jag skriva, jag hade i det direkt innan koket med alla andra ingredienser.

      Svara

Trackbacks/Pingbacks

  1. Gör din egen Fruktsoda - i Köket med Anders - […] […]

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.