Jag har länge haft en sodastream stått och dammat i förrådet, och har kommit på att jag ska göra egen läsk, eller soda låter godare tycker jag, först ut blir egen fruktsoda.

Förr köpte jag dom där vidriga essenserna från butik och tröttnade, sen så hamnade den i förrådet ett par år.

För ett tag sedan så köpte jag boken Soda, lemonad & snacks av Tove Nilsson, en väldigt bra och fin bok med många bra recept, det var den som gjorde att jag letade fram sodastreamen igen.

Har man ingen sodastream kan man köpa naturellt bubbelvatten, men det blir ju bara dyrt och jobbigt, ett annat sätt är att använda jäst eller jäsa naturligt med t ex ingefära, inget jag provat än men kanske gör det i framtiden.

Egen fruktsoda

Det här receptet såg jag någon delade på Instagram men det visade sig även finnas i ovan bända bok och nog ett av dom lättaste att göra, med bara fyra ingredienser och smakar så mycket bättre än köpt fruktsoda, sen innehåller det ju inga konstiga ämnen heller.
5 min
6 dl sodasyrup

Ingredienser

5 dl vatten
4 dl socker
1/2 citron, saften
1 1/2 tsk citronsyra

Gör så här

  • Koka upp vatten och socker.
  • Dra av från plattan, pressa i en halv citron och tillsätt citronsyra.
  • Häll upp på flaska.
  • Häll i ca 1/4 del av ett glas, och häll på kolsyrat vatten, du kan ju testa dig fram hur du vill att det ska smaka.
egen fruktsoda
Fyll ett glas med is, häll på ca 1/3 – 1/4 del av glaset med sodasyrup och häll på iskallt kolsyrat vatten, njut i solen. Nu har jag även lagt upp apelsinsoda här på bloggen.
egen fruktsoda