Det här är inte sponsrat eller något sammarbet

Den Stora Smakresan, Mariestads Ostindien Strong Ale

Varje år gör Bryggmästare Richard Bengtsson på Mariestads Bryggeri en smakresa för att hitta inspiration till nya smakrika ölsorter, förra året gick den med Ostindiefararen Götheborg till Hong Kong och imorgon släpps den 2:a maj släpps Mariestads Ostindien Strong Ale på systembolaget.

Mariestads Ostindien Strong Ale

Jag och en massa andra öl och dryckesintresserade var inbjudna av Mariestads Bryggeri till en sammanfattning av Den Stora Smakresan på Östasiatiska museet där bryggmästare Richard Bengtsson pratade om ölen och resan och Björn Franzén bjöd på fantastisk mat.

I samband med sin inspirationsresa på ostindiefararen Götheborg sommaren 2015 besökte Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson Hongkong – ett av målen för 1700-talets resor med Ostindie fararna. Inspirerad av Asiens dofter, färger och smaker har Richard Bengtsson tagit fram Mariestads Strong Ale. Den har en markerad alkoholhalt och är lagrad i fem månader före tappning på flaska, länge nog för att klara av en seglats från Sverige till Kina. Med en maltsöt och vinös doft, och komplexa maltsmaker med inslag av torkad frukt passar Mariestads Strong Ale kanske bäst på egen hand. Men även till kraftfull och smakrik mat.

Mariestad Ostindien Strong Ale är en mörk ale och procenthalten ligger på 10%.

Den är bryggd med fyra olika maltsorter för at få en lång hållbarhet och humlesorterna cascade och magnum för hållbarhet och smak, den är lagrad fem månader på ekfat innan den tappas på flaska och har en hållbarhet på 10 år.

Jag gillade den eftersom jag gillar välhumlad öl och den har en bra balans, perfekt att sitta och smutta på, jag ska försöka få tag på en.

Den kommer kosta 195 kr för en 75 cl flaska i systembolagets beställningssortiment och är numrerad och signerad.

Mariestads Ostindien Strong Ale
Mariestads Ostindien Strong Ale

Innan vi sattes till bords fick vi en lite rundvandring på museet där vi fick lite öl och mat på vägen. maten stod som sagt Björn Frantzén för och var fantastiskt god.

Mariestads Ostindien Strong Ale
Mariestads Ostindien Strong Ale

Morotsmacaron med ingefära, daionkrasse och anklevercreme
Dryck: en saltöl framtagen av Richard Bengtsson

Mariestads Ostindien Strong Ale

Cajunkryddad kycklingterrin med rostad paprikacréme och bleksellerisallad
Dryck:en fruktig lager av Richard Bengtsson

Mariestads Ostindien Strong Ale

Löjromstoast med picklat äpple, dill, brioche, syrad grädde och torkat smör
Dryck: Mariestads Rökig Kustlager

Mariestads Ostindien Strong Ale

Hängmörad biff, brynt lökpuré smaksatt med vit soja samt riven tryffel
Dryck: Mariestads Ostindien Strong Ale

Jag tycker det är väldigt skoj att även dom stora bryggerierna har börjat inse att lite mer hantverksmässig öl börjar ta över och även dom testar på det.

Fler bilder finns i bildspelet högst upp.

Tack till Spendrups och Mariestads för en trevlig kväll på museet.