Häromdagen plockade jag det sista av mammas röda vinbär, jag fick ihop ca 5 liter, på det kokade jag röd vinbärssaft med rabarber och smultron jag hade kvar i landet, jag tog det som fanns och tänkte att det borde bli gott. Det blev det och receptet på hur jag gjorde kommer här nedan.

Röd vinbärssaft med rabarber och smultron

Självklart kan du blanda som du vill med det du har och du behöver ju inte göra så här mycket, smaka sedan av så du inte tar för mycket socker i, jag hade nog lite för mycket och hade velat haft den lite syrligare, men det är ju en smaksak.

ca 1 timme

5 liter koncentrat

Ingredienser

4 l röda vinbär
1 1/2 l rabarber
2 dl smultron
vatten

5 dl socker/l saft (eller mindre för syrligare)

ev natriumbensoat (enligt förpackningen)

Gör så här

  • Rensa bort det värsta från vinbären och skölj dom i durkslag, kvistarna eller vad det heter kan du ha kvar.
  • Skölj och skiva ner rabarbern, skölj även smultronen.
  • Lägg allt i en stor kastrull och häll på vatten så det täcker.
  • Koka under lock ca 10 minuter och mosa runt lite på slutet.
  • Sila av allt i en saftsil eller handduk.
  • Tillsätt socker, ca 5 dl/l saft du har fått, men smaka, vill du ha surare så minska på sockret.
  • Koka upp igen så sockret löser sig.
  • Tillsätt ev natriumbensoat enligt förpackningen om du vill att den ska hålla längre.
  • Häll upp på väl rengjorda flaskor och förvara i kylen.
röd vinbärssaft med rabarber

Tips på andra saftrecept jag gjort