För några år sedan startade Det Lilla Köksbryggeriet och jag hoppade på direkt då och började brygga några 4 liters satser. Jag blev sugen på att uppgradera och göra större satser och börja laborera själv med recept, men det blev aldrig av och jag hade även ont om plats för det.

Nyligen släppte Lilla Köksbryggeriet ett uppgraderingskit för att göra 10 liter öl, då blev det genast mycket roligare när man kan få ut ca 25 flaskor på en bryggning så jag köpte mig en uppgradering. Dom säljer hela kit om man inte har npågot innan också med allt som behövs, sen är det bara att välja den öl man vill brygga, allt ingår i rätt mängder.

Det är väldigt enkelt att brygga med deras färdiga kit när nästan allt som behövs ingår och resten av grejerna har man oftast hemma, annars är det bra att ha 2 stora kastryuller, minst 5 liter. Instruktioneran som finns på deras hemsida och även i en app är väldigt lätta att följa med steg för steg guider.

Jag kommer dela in det här i 2 delar, Del 1 -Bryggning och Del 2 – Flaskning som kommer om ca 2 veckor, då ölet ska jäsa i 2 veckor i sin jästunna, sen ska det jäsa 2 veckor till i flaskorna för att bilda kolsyra innan man kan dricka.

OBS! Detta är inte ett sponsrat inlägg!

Ölbryggning

Jag brygger alltså deras Grande IPAHHH! och i den behöver man tillsätta eget havregryn.

Man börjar med att diska och descinfektera allt som ska användas, det ska man inte fuska med då kan man få ett öl som vildjäser och möglar, det vill man ju inte.

ölbryggning

Det är bra att ha allt förberett och nära tillhands.

ölbryggning-2

Sen går man vidare med att koka en mäsk, man kokar vatten med krossad malt och havregryn (i det här receptet tillsätter man eget havregryn).

ölbryggning-malt

När man är klar med det så ska man laka, alltså sila bort malt och havregryn och man häller vätskan genom malten ett par gånger i en sil tills man har en vätska utan massa malt och havregryn i.

ölbryggning-lakning-2

Nu till det roligaste och det är vörtkoket, då kokar man upp vätskan man har tillsammans med mer vatten och spraymalt, malt i pulverform och här är det viktigt att man vispar ordentligt då det blir väldigt mycket klumpar, men det är inte så svårt att få bort.

ölbryggning-3

När det har kokat upp har man i humlen som doftar fantastiskt gott, nu finns det också risk att det kokar över när man häller i det och har en för liten kastrull, det bubblar upp ganska kraftigt när man har i det, använd helst en 7-liters kastrull om du har.

Nu kommer det sprida sig en härlig humledoft i hela huset.

ölbryggning humle

Man låter det hela småputtra en kvart sen ska det kylas ner till 40 grader i vattenbad.

ölbryggning kylning

Innan man blandar i koket i jäskärlet häller man i 5 liter vatten, sen låter man det stå och bubbla på en mörk sval plats i två veckor innan det är dags för flaskning och till det kommer man behöva ca 25 helst bruna 33 cl flaskor, så om du inte tänkt köpa tomma av dom eller nån annanstans så är det bara att börja dricka en massa öl under dom här två veckorna.

ölbryggning-4

Nu är det bara att vänta.