*** Det här inlägget är ett samarbete med Göteborg & Co ***

Jag visste att Göteborg har många bryggerier men inte så många. Under GBG Beer Week händer en massa i Göteborg under hela veckan, bryggerierna har bryggerivisningar, provsmakningar och massa olika fester. Jag var där under första helgen, fredag – söndag och jag delar in det i 2 inlägg. Så vi tar det från början när jag besökte ölstaden Göteborg.

 

 

 

 

GBG Beer Week 2019

Tidigt på fredag morgon tar jag mig till Göteborg med tåg, från Storvreta i närheten av där jag bor. Fem timmar tar det bara med alla byten dörr till dörr, sjukt smidigt att åka snabbtåget med SJ och otroligt skönt att bara sitta och jobba lite med datorn samt slappa i tåget. Tidigare har jag bara åkt bil till Göteborg och det brukar ta ca sex timmar med matpaus, men ska man in till centrala Göteborg så är det ju smidigare med tåget.

På Göteborgs central möter jag upp Sandra (@swedishbrewlady), Josefine (@josefinethequeen) och Charlott från Göteborg & Co. Sandra har jag träffat tidigare och är en riktig beerfluencer. Josefin som är ölutvecklare driver organisationer Ölgäris som utmanar fördommarna mot kvinnor som gillar öl.

Vi tog oss till Hotell Riverton där vi skulle bo hela helgen, mer om hotellet i nästa inlägg, men det ligger väldigt bra till vid Göteborgs inlopp och nära till spårvagnar och bussar.

Äta bör man…

Innan det hela drog igång så tog Charlott med oss till ett trevligt ställe i närheten av hotellet som hette Zamenhof och består av flera delar, det är en riktig fritidsgård för vuxna med arkadspel, flipper, bar, smooker, restaurang och café, säkert något mer också. Café Gazette hette delen där vi åt lunch och jag tog lammlägg som va fantastiskt gott. Bodde jag i Göteborg hade det vart ett riktigt favoritställe.

Zamenhof
Zamenhof
Zamenhof
Zamenhof
Zamenhof

Paddan till bryggerier

Nu var det då äntligen dags att bege sig ut bland Göteborgs bryggerier och det skulle vi göra ihop med Njutningsfrämjandet. Dom håller en massa kurser och vandringar i Göteborg, t ex en ölvandring som vi kommer till i nästa del. Den här gången hade dom fixat så att den populära Göteborgsattraktionen Paddan skulle ta oss runt till bryggerier som låg runt vattnet, eller iallafall i närheten av det.

Första stopp, efter lite quizz och sång på båten blev Vega Bryggeri som hade fått äran att brygga årets öl till GBG Beer Week. Varje år är det ett bryggeri som får brygga en egen som blir årets öl och i år var det alltså deras tur.

vega bryggeri
vega bryggeri

Ölet kallar dom Goodness Grapecious IPA, som är bryggd på druvjuice och har massa doft och smak av druva, riktigt god tycker jag och vi fick provsmaka helt färsk direkt från jästanken. Jag har druckit nån efter det och den va lika god, jag ska försöka komma över ett par till.

Vega bryggeri ligger mitt på Ringön och på utvalda fredagar varje månad öppnar dom sin smakbar där du kan äta en bit mat och prova öl, väl värt ett besök helt enkelt.

Efter det tog vi paddan vidare till O/O Brewing (Olle och Olof) där vi fick en liten bryggerivisning och provsmakning av massa olika öl, bl a Narangi med smak av aprikos och apelsin, riktigt god.

Narangi
O/O Brewing

Så blev det Paddan igen till nästa bryggeri, och det gick tyvärr inte att ta båten dit då vattnet va för lågt eller nått sånt, minns inte riktigt. Så vi hoppade på bussar vidare till Spike Brewery. Dom hade en väldigt stor lokal där dom på lördagar har taproom där man kan smaka öl och äta vedeldad pizza, kolla på deras hemsida för öppettider.

Det blev en heldel ölprovande här också, t ex Pornographic, en Wheat IPA som va riktigt god vill jag minnas. Jag tycker att designen på deras burkar va riktigt snygga och vi fick prova lite olika. Nästa gång jag är i Göteborg så kommer jag göra ett besök där och dricka öl.

spike brewery
spike brewery
spike brewery

Tillbaks till båten och in mot centrala Göteborg, påvägen berättades en massa om öl och olika bryggerier, det blev prisutdelning i quizen och där vann Sandra och Josefin som jag skrev om längre upp, grymt jobbat av dom.

Det sista stoppet på den här turen blev på restaurangen John Scotts som brygger egen öl inne i restaurangen, dom hade ganska ont om plats för det men skötte det mesta på tidiga morgnar innan gästerna kom. Vi fick prova valfri öl ur baren och jag passade på att att testa deras lager, för jag va sugen på en kall lager efter att testat massa fruktiga ipor och annat. Restaurangen verkade vara riktigt trevlig med bra atmosfär precis vid kanalen. Väl värt ett besök skulle jag tro.

john scotts
john scotts

Det var första gången som Njutningsfrämjandet anordna den här ölturen på paddan och jag hoppa dom gör det igen, den va riktigt skoj att åka med på och vi hade tur med vädret som för det mesta var soligt och 16 grader. Håll koll på deras hemsida ifall dom anordnar detta igen, i nästa del kommer jag skriva mer om deras ölvandring i centrala Göteborg.

Njutningsfrämjandet

Efter all öl var det iallafall skönt att komma tillbaks till Hotell riverton igen och ta sig en ducsh och vila en stund innan kvällens fest på Stigbergets bryggeri, den hade jag hört mycket om den va någonting som varje ölnörd borde besöka.

Fest hos Stigbergets Bryggeri

Det blev lite tokigt med tiden när vi skulle ut till Stigbergets Bryggeri, vi missade bussen och tog en taxi som vi uppgav fel adress till och fick åka tillbaks dit vi startade, så vi hade kunnat vänta på nästa buss ändå i slutändan, men taxichaffören va snäll och stängde av taxametern efter ett tag.

Väl framme så tog vi oss in i den gigantiska gamla lokalen där dom bryggde öl och tappkranarna var uppställda på rad, det fanns massa olika öl att välja på, inte bara från dom om jag minns rätt. Livemusiken pumpade från scenen i rummet intill och ville man ha en bit mat fanns det några food-trucks att välja på. Det var ganska lugnt ändå, den stora festen skulle vara på Lördagen.

stigbergets bryggeri
stigbergets bryggeri

Maten var man ju bara tvungen att prova, det fanns så mycket gott att välja på, det blev tillsut en korv med bröd, där korven var kokad i stigbergets berömda öl West Coast IPA. en riktigt smarrig korv med goda tillbehör helt enkel.

Tillslut hittade jag en trappa upp till övervåningen och där va det ju ännu mera fest, mer barer, spåtant och en massa annat skoj. Men den stora festen skulle vara dagen efter, på Lördagen, men då valde vi andra aktiviteter istället.

stigbergets bryggeri

Det man märkte här var hur otroligt ölintresserade alla var, alla hade ett och samma intresse och stämningen var fantastisk. Artisterna som uppträdde har jag ingen aning om vilka det var men skulle tro att dom va från Göteborgstrakten, det va en riktigt trevlig atmosfär där inne vid scenen. Jag tackade för mig redan kl 22 då jag vart upp sedan 4.30 och jag tog mig tillbaks till hotellet för att sova och vila upp för nästa dag.

IPA Fest hos Wine Mechanics

Dag 2 och först frukost med fantastisk utsikt uppe i Sky Baren på Hotell Riverton sen vidare med spårvagnen ut till Wine Mechanics i Gamlestaden för en IPA fest. Det var för andra året det hölls och Göteborgs bästa IPA bryggerier är inbjudna att ta med sig sin färskaste och godaste IPA, kanske till och med special för det här eventet.

Vi va lite tidiga dit så dom hade inte hunnit koppla in allt än men fick en trevlig pratstund med grundaren (tror jag) som pratade om Wine Mechanics och deras viner som vi även fick provsmaka. Wine Mechanics är Sveriges första Urban Winery, alltså ett vineri, man tar dit druvorna och gör vinet där. Deras mål var att börja göra vin på burk men hade lite problem med Systembolaget och deras storlekskrav. Men dom gör inte bara vin där utan har en restaurang också som vi dock inte provade men det såg ut att vara riktigt bra.

wine mechanics
wine mechanics
wine mechanics

Efter ett par glas vin innan lunch så var öltunnorna uppkopplade och det var dags att testa IPA, det går till så att man köpte en inträdesbiljett för 150 kr och då fick man 5 ölbiljetter, det gick att köpa till fler för 20 kr/st. Alla ölkranarna hade ett nummer, ingen visste vilken som va vilken så man chansar på vad man dricker. Första gången hade dom röstning med det var ingen sån den här gången. 10 biljetter fick vi men jag orkade bara med fem st då vi hade ganska kort tid på oss innan nästa besök.

IPA fest
IPA fest
IPA fest

Nu kommer jag inte ihåg vilka öl jag provade men det dök upp en lista på Instagram senare på dagen så man kunde se, där inne gick det bara rykten om vilken kran som tihhörde vilket bryggeri. Jag tror inte ens dom so jobbade där visste. Så slutsatsen blir att gillar du smakrika IPOr så ska du besöka IPA festen nästa år, ett riktigt skojigt event.

Besökte du GBG Beer Week i år och har du några favoritevent du va på, lämna gärna en kommentar nedanför.

Sociala medier

Glöm inte bort att följa mign på YouTubeInstagram, Facebook och nu även TikTok , om du inte redan gör det.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.