För ett tag sedan sedan var jag på en Japansk afton med Jennie Walldén och kikkomann, eller man kan kalla det den årliga sojaprovningen och cookalongen med Jennie. det är en tradition nu, 4:e året i rad och alltid lika trevligt och roligt. Det är lite som en firmafest för oss matbloggare som ses där varje år. Jag går ju inte på så många event längre men det här är nått jag aldrig vill missa.

Japansk afton med Jennie Walldén

I år då va temat Japansk afton (förra året va Japanskt nyår) och vi började med en sojaprovning, man dricker soja som det är, smakar och känner dofter och jämför dom olika med varandra, den nya för i år med yuzu va spännande.

Soja är ju en smakförstärkare och används mycket i det asiatiska köket, även här då såja är huvudingrediensen i det mesta.  Jag använder även väldigt mycket soja när jag lagar mat hemma, i t ex köttbullarna, köttfärssåsen och gräddsåsen. Testa i t ex julkolan, det blir magiskt gott. längre ner lägger jag receptet på shabu shabu och desserten som vi fick till desserten som va helt galet god. Alla recepten är det Jennie Walldén som står för

Den här gången blev det inte så mycket matlagning utan mest att förbereda allt middagen som tillagades i en kokande fond på bordet, Shabu shabu kallor dom det i Japan. Jag och Caroline som jag aldrig träffat för som har bloggen Carros mat och Vin fick blanda ihop en sesamsås medans dom andra hackade grönsaker och blandade massa annat gott.

japansk afton med kikkoman
japansk afton med kikkoman
japansk afton med kikkoman

När vi satte oss vid bordet var det dags att börja slänga i grönsakerna i fonden och börja doppa ner kött lite snabbt. Det va väldigt gott alltihopa och efter ett tag blev fonden bara godare och godare, avslutningsvis la vi ner udonnudlar, lite tjockare nudlar som vi åt efter allt det andra.

japansk afton med kikkoman
japansk afton med kikkoman
japansk afton med kikkoman
japansk afton med kikkoman
japansk afton med kikkoman

Shabu Shabu, 4 port

Buljong:
2 bitar kombu 10×10 cm eller motsvarande storlek

0,5 dl kikkoman original sojasås
0,5 dl mirin
0,5 dl saké

Sesamsås:
1 msk rostade vita sesamfrön

3 msk tahini
2 msk Kikkoman ponzu
2 msk saké
1 msk sesamolja
1 msk strösocker
0,5 msk risvinäger
0,5 dl kewpie majonnäs
0,5-1 riven vitlöksklyfta

Ponzudipp:
1,5 dl kikkoman ponzu

5 cm rättika
2 tsk shichimi toragashi

600 g hel välmarmorerad entrecote, putsad och delad i mitten längs fibrerna samt infryst samma dag (ersätts med 300 g kejsarhatt/kungsmussling + extra 400 g tofu + 150 g extra shiitake till vegetarianerna)

1/2 huvud salladskål
1 stor bunte Shingiku/Tong Hu/Garland Chrysanthemum
4 små eller 2 vanliga pak choi
1 pkt enokisvamp
12 små shiitake svampar
150 g shimeij svampar
400 g fast tofu
4 salladslökar
1 morot
400 g udon (frysta eller i vakum)

Nykokt japanskt ris som serveras i individuella skålar till var och en vid bordet

Gör så här

Buljong: Lägg kombun i 1,5 liter kallt vatten och låt stå och dra i 30 minuter. Koka sedan upp vattnet, ta ur kombun när vattnet börjat koka. Häll i soja, mirin och sake och låt puttra i 2 minuter. Håll varmt.

Sesamsås: Mortla rostrade sesamfrön. Vispa samman alla ingredienser till såsen. Smaka av med vitlöken så den blir på en lagom nivå (vitlöksklyftor är olika stora och har olika intensiv smak). Servera i individuella dippskålar till var och en vid bordet.

Ponzudipp: Finriv rättika, blanda med ponzun och smaka av med lite shichimi toragashi. Häll upp ponzudippen i individuella dippskålar till var och en vid bordet.

Skiva det frysta köttet i papperstunna skivor. Skär salladskål i munsstora bitar à ca 4 cm. Skär shingiku i 5 cm bitar. Dela pak choi bladvis förutom innersta mitten som får vara hel. Skär av botten av enoki och dela i små knippen. Skär av foten på shiitake och skär ett litet kryss på hatten. Dela shiinmej till indivuduella svampar. Skär tofu i stora munsstora skivor. Skär salladslök i 3 cm bitar. Skiva morot i tunna skivor och stansa till blommor. Lägg upp allt vackert på fat och ställ fram på bordet.

Koka snabbt upp udon och kyl sedan ner i iskallt vatten. Låt rinna av.

Koka upp buljongen på nytt och häll i kärlet shabu shabun ska serveras i. Sätt kärlet på en öppen matlagningslåga vid bordet. Låt koka upp och lägg i grönsaker, tofu och svamp allt eftersom som alla kring bordet tar för sig av med sina pinnar. Köttet ska också doppas i den varma buljongen, men endast några sekunder till det skiftar färg. Man får gärna dra köttet i fram och tillbaka i buljongen, som enligt japaner då ska låta ”shabu shabu”. Doppa allt det goda ur buljongen i ponzudipp eller sesamsås innan det avnjutes. Fyll på med grönt, tofu och svamp allt eftersom under middagen.

När man ätit klart av kött, grönt och tofu lägger man udon i den kvarvarande buljongen och smakar av med ev lite ponzu. Sen avslutar man shabu shabun med nudlarna med den smakrika buljongen som är kvar.

Dessert

Självklart ska man ju ha dessert också och den fick vi också sätta ihop själva, det blev friterade ponzumunkar med sojakolasås och ingefärsgrädde samt en massa olika strössel att dekorera med, nedan ser ni mitt konstverk.

japansk afton med kikkoman

Ponzumunkar, 10 st

1 ägg
0,3 dl mjölk
1ó tsk bakpulver
1 dl socker
30 g smör
rapsolja
0,7 dl Kikkoman Ponzu
4 dl mjöl
Strösocker

Gör så här

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt Kikkoman Ponzusås, mjölk och smält smör. Sikta ner mjöl och bakpulver i smeten. Spara lite mjöl till utbakningen. Rör ihop smeten, häll ut den på bordet och arbeta in resten av mjölet. Rulla små bollar, ca 6 g/st. Värm oljan till 170°C och fritera bollarna. Ta upp bollarna och lägg dem på hushållspapper. Rulla i strösocker.

 

Sojakolasås

1,5 dl socker
50 g smör i tärningar
0,75 dl vispgrädde
1,5 tsk kikkoman soja

Gör så här

  1. I en tjockbottnad kastrull, smält 1,25 dl socker tills det blir bärnstensfärgat och klumpfritt.

  2. Dra bort från plattan och vispa i smöret. Rör försiktigt så det inte skvätter – det är varmt!

  3. Tillsätt grädde och soja och rör ihop till en härlig kolasås.

  4. Låt få ett sist snabbt uppkok och låt svalna.

Ingefärsgrädde

30 g färsk ingefära
2dl grädde

Gör så här

Riv ingefära fint på en tallrik. Pressa ur saften ur ingefäran – antingen med händerna eller med en tesil. Vispa grädden. Rör ner ingefärssaften i grädden.

Det va en skojig och god dessert, kul när man får göra sin egen.

Kitchenofanna cookiesandsweets
Jennie walldén
Frallans matblogg
Jennie walldén

Tack Jennie Walldén, PS Matsal och JMWGolin för ett fantastiskt trevligt event som vanligt. Jag spelade även in lite till en kommande video på YouTube så det kanske dyker upp i framtiden.

Sociala medier

Glöm inte bort att följa mign på YouTubeInstagram, Facebook och nu även TikTok , om du inte redan gör det.

Kommentarer

2 Kommentarer

  1. Åsa

    Åh så gott allting låter. Japansk mat kan man aldrig få för mycket av ?

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.