Nu kommer fortsättningen på ölbryggning med köksbryggeriet – del 1 hittar ni här. Ölet har jäst klart i tunnan och det är nu dags att tappa på flaska. OBS! Detta är inte ett sponsrat inlägg!
Först och främst till den här satsen på 10 liter så behöver man ha ca 25-30 st helst bruna glasflaskor på 33 cl som man har diskat noggrant. Se till att skölja väldigt noggrant efteråt, finns det någon diskmedelsrest kvar så dör jästen. Desinficera flaskorna noggrant. Det finns lite olika sätt, men om man köper ett helt kit så ingår det ett medel som man skakar runt i varje flaska och häller ut, ingen sköljning behövs. Men nu hade inte jag något sådant hemma, jag hade bara ett som ska sköljas efteråt och jag var lite lat med alla flaskorna och ställde in dem i ugnen istället, ställde den på 130 grader och lät flaskorna stå där en timme. Låt dem sedan svalna innan du går vidare, vill du förbereda och göra det tidigare kan man täcka toppen med aluminiumfolie för att inte få in något skräp.
Diska, skölj och desinficera allt som behövs till flaskningen (tappslang och kapsyler). Sen är det dags för att göra en prima (sockerlösning) som man har i varje flaska. När det reagerar med jästen i ölet så bildas kolsyra. Det gör man genom att ta 1,5 dl vatten och 5 matskedar socker, värm tills sockret löst sig och låter det svalna, sedan har man i 6 ml i varje flaska.
Nu är det tid för att ha i ölet i flaskorna. Ställ jäsdunken på diskbänken och flaskorna på en plåt eller bricka nere på golvet under. Fyll varje flaska så att det finns ca 3-4 cm kvar i toppen. Har man för mycket i kan det bli för högt tryck när man har satt på kapsyler och har man otur så blir det flasksprängning.
Lägg sedan kapsyler på plats och tryck dit dem med Kapsyleraren.
När allt är klart så ställer man flaskorna mörkt i 18-20 grader ungefär i 2-3 veckor innan man kan börja kyla och njuta av sitt eget öl. Under tiden kan man ju hitta på någon rolig etikett att sätta på flaskorna när de är färdiga.