Helrostad kyckling i ugn är väldigt enkelt att göra, man kan krydda det lite som man vill och det mesta sköter sig självt, kör lite klyftpotatis eller rotsaker på samma gång så blir hela middagen färdig på samma gång.

Här kommer ett recept på det jag gjorde igår, det är ungefär samma som jag bjöds på hos Kronfågel häromdagen, läs mer här, men jag tog lite av det jag hade hemma, självklart kan du krydda som du själv känner för.

Det här behövs till helrostad kyckling med lime- och vitlökssmör

1 hel kyckling (jag använde en Kronfågel Sol&Sprätt på lite över 2 kilo)
100 g rumsvarmt smör
1 lime, saft och zest
6 vitlöksklyftor
5 rosmarinkvistar
1 stor gul lök i kvartar
flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Blanda smör, limezest, limesaft och riven/pressad vitlök.
  • Pilla in smör under skinnet och pressa ut det, spar lite smör att smörja in kycklingen med, får du något över kan du lägga in det i skrovet.
  • Salta och peppra kycklingen.
  • Lägg den i en ugnssäker form, lägg i lökklyftorna och rosmarinkvistar.
  • Kör i nedre delen av ugnen tills den är 82 grader, ca 70-80 minuter, ös lite då och då eller pensla med lite smält smör.

Servera gärna hel på bordet så kan gästerna skära skälv av den del dom vill ha och servera med t ex rotsaker eller klyftpotatis.

Helrostad kyckling med lime- och vitlökssmör