Här kommer ett till recept på kyckling från kronfågel, den här gången blev det färsk kycklingfilé med mandelklyftpotatis, väldigt enkelt och med enkla tillbehör.

 Det här behövs til 4 portioner:

Kycklingen:
1 kg färks kycklingfilé
3 vitlöksklyftor
olja och smör till stekning
salt och peppar

Mandelklyftpotatis:
1 kg mandelpotatis
1,5 dl olivolja 1/2 dl torkad oregano
4 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar

  • Börja med att tvätta potatisen och skär i klyfror, ner i en ugnsäker form och på med olivolja, oregano och mosade vitlöksklyftor, salta, peppra och blanda om väl
  • kör in i ugnen på 200 grader, blanda om lite då och då och kör tills dom blir lagom mjuka, ca 1 timme, jag sänkte till 175 grader på slutet då jag ställde in kycklingen också.

Mandelklyftpotatis

  • Ta fram kycklingen i god tid så att den får rumstemperatur, annars kyler den ner stekpannan när du lägger i dom och då blir det kokt istället.
  • Salta och peppra kycklingen.
  • Hetta upp en ugnsäker stekpanna på nästa högsta temperatur på spisen och fyll botten med rapsolja, när oljan är varm lägger du i en stor klick smör.
  • När smöret tysnat sägger du i kycklingen med fina sidan ner och steker ca 3 minuter tills du får en fin yta, vänd dom och lägg i mosade vitlöksklyftor och stek ca 3 minuter till.
  • Sen ställer du in hela stekpannan i ugnen och kör klart på 175 grader i ca 10 minuter, tills kycklingen blir klar, 65 grader.

Stekt kycklingfile

Servera med Tzatziki och en sallad, jag blandade ihop lite blandsallad, oliver, coktailtomater, fetaost och gurka, blandade i lite salt och olivolja.

Tips på recept på godaste tzatzikin jag brukar göra har Stina Patetsos gjort recept på och det hittar du här och jag kan lova att du aldrig kommer göra nån annan om du testar den här.kycklingfile_klyftpotatis_tzatziki-2

kycklingfile_klyftpotatis_tzatziki-3