Tarte flambée är en väldigt enkel och supergod maträtt. Det är en fransk variant av pizzan, man täcker brödet med créme fraîche, lök och rökt fläsk eller skinka.
Ingredienser pajdeg:
25 gram jäst
2 dl ljummet vatten
5 dl vetemjöl + lite till bakbordet
1 tsk salt
smör till formen
Gör så här:
- Blanda vetemjöl och salt i en skål.
- Lös upp jästen i vattnet och blanda ner i mjölet med degvispar på en elvisp.
- Arbeta till en deg och låt den jäsa 30 minuter på en varm plats.
- Knåda sedan degen ca 10 minuter på mjölat bakbord och låt jäsa 30 minuter till.
Ingredienser fyllning:
2 stora gula lökar
150 gram rökt skinka
2 dl créme fraiche
2 tsk vetemjöl
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Hacka lökarna fint och tärna skinkan.
- Blanda créme fraiche, mjöl, salt och peppar väl.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj en pajform, ca 24 centimeter och kavla sedan ut degen på ett mjölat bakbord så att den passar bra i formen och tryck fast den i kanterna.
Nu häller du i créme fraîche blandningen och lägger skinka och lök ovanpå, eller så gör man som jag brukar göra och blandar ihop allt först och lägger i pajformen sen, tycker det blir godare så, sedan täcker man över och låter den jäsa 10 minuter till innan den åker in i ugnen ca 25 minuter.
Bon apetit