Då var det dags för Den Stora Smakresan igen från Mariestads bryggeri och den här gången är det sista gången, jag har ju vart med på några av dom tidigare middagarna men dom två senaste fick hade jag inte möjlighet att närvara på. I det här inlägget skriver jag lite om kvällen och lägger upp lite bilder. Jag håller just i detta nu på att färdigställa min första YouTube-film och den innehåller lite från kvällen. Mer om kvällen kommer längre ner i inlägget, först lite om Ölet.

Så gå gärna in på min YouTube kanal och börja följa mig redan nu så missar du inte när filmen kommer, jag har inte riktigt kommit in i något bra workflow än så det tar lite tid för mig att redigera.

Den Stora Smakresan – Islagrad Rothbeer

För fjärde året i rad reser Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson på sin årliga inspirationsresa, Den Stora Smakresan, för att samla intryck till nya brygder. Smakresorna har gått söderut, till västkusten och norrut, och för den fjärde smakresan flög bryggmästaren med det berömda flygplanet DC-3 till Gotland och avslutningsvis till Berlin – sin gamla hemstad och där han en gång i tiden fann sin passion för öl. Resultatet har blivit Mariestads Islagrad Rothpils, den åttonde och sista utgåvani Mariestads limiterade serie öl.

– Med historiska DC-3:an Daisy flög jag till Berlin där jag bodde och utbildade mig till bryggmästare på Versuch und Lehranstalt für Brauerei in Berlin (VLB). Islagrad Rothpils är en hyllning till den tiden som blev starten på min ölresa, och därför känns det extra passande att avsluta Den Stora Smakresan där allt började, säger Richard Bengtsson.

Islagrad Rothpils är en tysk pilsner; en torr, besk lageröl med en rödaktig färg. Ölen är unikt framställd med metoden islagring, och betyder att vid lagring går man under ölets frystemperatur. Metoden fryser bort vatten i produkten, vilket absorberar en del oönskade aromer och samtidigt höjer alkoholhalten, och detta resulterar i en ”renare smak”.

– Ölets röda färg skiljer sig från den normala tyska pilsnern, och färgen är inspirerad av det röda rådhuset i Berlin, min andra hemstad. Det var även i Berlin jag började älska Melanoidinmaltet, som ger just denna röda färg, säger Richard Bengtsson.

Förutom Melanoidinmalt som även ger en maltarom, innehåller Islagrad Rothpils malten pilsnermalt, vetemalt, Cara +150 och Viennamalt. Ölen är bryggd på humlesorterna Perle och Saazer; tysk respektive tjeckisk humle som ger ölen sin beska samt en lätt och frisk humlearomatisk doft.

Lansering på Systembolaget den 1 maj
Mariestads Islagrad Rothpils finns i en limiterad upplaga på 2 500 buteljer. Varje flaska innehåller 75
centiliter och har etiketterats för hand och signerats av bryggmästaren själv. Den 1 maj lanseras de i
Systembolagets beställningssortiment.

Kvällen nere i Reaktorhuset

Vi åkte omkring en stund i Stockholm med bussen som stannade vid KTH där vi gick in i ett helt vanligt hus, och åkte ner i en stor läskig hiss som stannade ca 30 meter under marken. Vi hade kommit till reaktorhuser i Stockholm som var Sveriges första kärnreaktor, mitt under Stockholm. Vi möttes av två killar som spelade tysk synthmusik, Kraftwerk tror jag det va (är inte så insatt) och Puppetindustries, en grafittikonstnär som målade en tavla under hela kvällen.

Islagrad rothpils
islagrad rothpils

Efter en stund var det dags att hugga in och dricka öl, första rätten var en fantastik råbiff (jag älskar råbiff) på oxe med ramslök, primörer och maltbröd och vi drack en Mariestads Continental till det.

Nästa rätt var också på stående fot och bestod av heta kräftor med kålrotsmos som serverades på tavlor av Puppetindustries och vi drack Mariestads Radler som blandades med äppelmust, fantastiskt gott, så gott att glaset fylldes på två gånger.

Mellan varje rätt spelades lite tysk synthmusik och Richard Bengtsson pratade lite om resan dom gjorde samt ölen som serverades till rätterna  och nu var det dags för den vi kom hit för, Islagrad Rothpils som är en Tysk pilsner som är islagrad vilket höjer alkoholhalten och lite andra smaker kommer fram. Den va god, lite besk och passade bra till maten som vi fick, kan tänka mig att det är en bra matöl.

islagrad rothpils
islagrad rothpils

Vi serverades Fläsklägg med ångat bröd, kål, sallad och örter, kvällen bästa rätt också. bra jobbat av Thomas Sjögren som var kvällens kock.

Avslutningsvis blev det dessert i form av äppelstrudel med hasselnötter och Mariestads Emmer Porter till det samt takeaway kaffe.

Det va ett riktigt bra event som vanligt när Mariestads bjuder in, god öl och god mat, sen att lokalen va hur häftig som helst gjorde ju inte saken värre.

Nedan kan du kolla Mariestads film om ölen.

Mariestads Islagrade Rothpils släptes på systembolaget den 2:a maj i 2500 upplagor, beställ här, flaskan kostar 219 kr och levereras i en snygg plåtlåda och numrerade.

Sociala medier

Glöm inte bort att följa mign på YouTubeInstagram, Facebook och nu även TikTok , om du inte redan gör det.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.