*** Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) för Köket.se ***

Kycklinglår med currysås är en variant på klassikern kycklingcurry som jag älskar, jag har redan två varianter här på bloggen, men här kommer ytterligare en ny variant med kycklinglår då. Jag tycker att det är viktigt att kycklinglåren har skinn, det är så mycket fett i det så man behöver inte tillsätta nått annat fett när man steker, bara lägg skinnsidan ner i en het stekpanna.

Kycklinglår med mago & currysås

}
60 minuter
4 portioner
Nästan jämt när jag köper kyckling så köer jag kycklinglår med skinn och ben, det är så mycket saftigare ochgodare än vanlig filé. Det innehåller mer fett och benen ger smak om man inte benar ur då som jag gjorde i det här receptet. Men dom använde jag till fonden som jag hade i såsen istället, så på sätt och vis gav dom ju mer smak till maten. Skinnet tycker jag är det godaste på kycklingen, när det är riktigt krispigt, många gillar inte att äta det, men ta isåfall inte av det förän efter stekningen, steker du med skinnsidan ner behövs inget fett, det är redan så mycket i skinnet att dom inte bränner fast.

Ingredienser

1 kg kycklinglår med ben och skinn
salt och svartpeppar

currysås, recept nedan
ris

Gör så här

 1. Börja med att koka riset enligt anvisningarna
 2. Bena ur kycklinglåren, använd en riktigt vass kniv och skär längs benen, försök att få med så lite kött som möjligt. Salt och peppra kycklingen på båda sidorna.
 3. Hetta upp en stekpanna till mellan medelvärme och högsta, gärna gjutjärn.
 4. Lägg i kycklinglåren med skinnsidan ner och stek tills du får en fin gyllenbrun och krispig yta, vänd och stek klart. dom är ganska tunna så man kan steka klart i stekpannan om man vill eller köra klart i ugnen på ca 125 grader.
 5. Servera med riset och currysåsen som du hittar här nedanför.
Kycklinglår
Kycklinglår
Kycklinglår

Curry & mango-sås

Till currysåsen använde jag syrad grädde för att få en lite syrligare sås. Sen gjorde jag även en egen kycklingfond på benen för att ta vara på allt, men använd köpt kycklingfond om du vill eller kanske använder en annan detalj på kycklingen, då är det bara att ta 4 dl färdigblandad fond. Jag smaksatte såsen med en mango och currykrydda från Santa Maria, väldigt god, men här går det ju också lika bra med bara vanlig curry om du vill.

Ingredienser

Benen från kycklinglåren
1 l vatten
3 stjälkar stjälkselleri

3 dl syrad grädde, 30%
2-3 msk curry, efter smak
salt och vitpeppar efter smak

Gör så här

 1. Bena ur kycklinglåren, använd en riktigt vass kniv och skär längs benen, försök att få med så lite kött som möjligt.
 2. Hacka stjälksellerin och lägg i en het panna tillsamans med benen och stek en stund tills det blir lite yta på benen. Häll på vatten och koka ca 30 minuter, skumma av ibland.
 3.  Sila fonden och koka ner till ca 4 dl i en kastrull, häll på syrad grädde och curry/mango krydda. reducera ner till hälften och red eventuellt för tjockare koncistens. Smaka av med salt och vitpeppar.

TIPS! använd en stor traktörpanna så reduceras vätskan snabbare.

kycklingfond
kycklingfond
kycklingfond
kycklingfond
currysås
Det här va en ganska enkel vardagsrätt som kräver väldigt få ingredienser och tar man vara på benen så behöver man inte köpa nån fond men massa konstiga ingredienser, jag hade bara benen och stjälkselleri och det tycker jag räcker, man kan även kanske hacka ner en morot och ha i om man vill. Men visst ska jag erkänna att jag har köpt fond står i kylen till dom tillfällena man kanske inte har tiden eller ingredienserna till att koka en fond, det är ju den som tar mest tid i det här receptet. Men den går ju självklart att förbereda t ex dagen innan och kokar man mycket kan man frysa in den så håller den riktigt länge.

Tips! (annonslänk)

Vill du lära dig mer om fonder och även såser så tycker jag att du ska köpa Tommy Myllimäkis såskurs hos Köket.se den innehåller över 4 timmar videokurs med massa bra och värdefulla tips på hur man lyckas med såserna och den innehåller massa recept.

Andra smarriga kycklingrecept

Sociala medier

Glöm inte bort att följa mign på YouTubeInstagram, Facebook och nu även TikTok , om du inte redan gör det.

Kommentarer

2 Kommentarer

  • i Köket med Anders

   Det va supergott det här, så det tycker jag du ska bjuda familjen på 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.