Hjortfärsbiffar med pepparsås, ni hör ju hur gott det låter och ni vet ju sedan tidigare att jag älskar viltkött, det är gott och man vet att djuren haft det bra ute i det fria. Just det här köttet kommer från en viltköttlåda från Gläntans viltkött, perfekt när man inte har tillgång till viltkött själv.

Självklart går det bra att byta ut hjortfärsen mot annan färs om man vill det. Receptet här nedan är bara på ett ungefär, jag skrev inte ner när jag lagade men minns ganska bra, det viktigaste är ju att smaka av så det blir gott. Det var liksom många som frågade efter receptet på Instagram.

Hjortfärsbiffar med pepparsås

Nog om det och nu till maten, pepparsås är ju något som är så galet gott, en av mina tre favotitsåser förutom bea och rödvinssås. Men en riktigt pepprig pepparsås slår nog allt. Till dom här biffarna gjorde jag även stekta brytbönor och stekta potatisskivor som har blivit en favorit till kött, lite enklare att äta än en maffig potatisgratäng, perfekt om man vill slippa det gräddiga.

Allt här går ju at förbereda väldigt bra, Speciellt potatisen och haricot vertsen, bara att värma på i ugnen eller stekpanna innan servering, det är ju liksom alltid skönt att ha gjort lite innan. Så gör i den ordning som passar dig bäst. Har du inte viltfond så ta en annan, t ex kalv eller oxfond. 

}

1 timme

ca 4 portioner

Ingredienser

Biffar
ca 500 g hjortfärs
0,5 – 1 dl grädde
1 gul lök, fint hackad
1 msk torkad rosmarin
1 msk viltfond
1 tsk salt
svartpeppar efter smak

Sås
0,5 dl blandade hela pepparkorn
1 charlottenlök
0,5 dl whiskey
3 dl viltfond (utspädd från flaska)
3 dl grädde
smör
salt

Tillbehör
1 kg fast potatis
1 påse haricot verts (tinad)
smör
salt och peppar

Gör så här

  1. Börja med att skiva potatisen, ca 3 mm, med eller utan skal, det väljer du. Lägg den i en skål med kallt vatten ca 30 minuter så att stärkelsen försvinner, skölj ett par gånger. Lägg sedan på en handduk eller papper så att dom torkar innan stekning.
  2. Rosta pepparkornen i en torr panna, hacka schalottenlöken och fräs mjuk i smör utan att få färg i en kastrull.
  3. Mortla pepparkornen och lägg i kastrullen med löken, häll i buljong och whiskey, eller annan passande sprit, t ex konjak. Koka ner till hälften och tillsätt grädden. Låt den småputta ca 10 minuter, smaka av med salt.
  4. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda allt till biffarna, tillsätt ev mer grädde ifall det blir för fast, provstek gärna en liten bit om du vill smaka av. Forma till 8 st biffar, stek i massor av smör på medelhög värme (75%) tills dom fått fin färg, lägg sedan i en form med en stor klick smöroch ställ i ugnen till önskad temperatur, jag tog ut dom vid 66 grader och hade en svag rosa insida.
  5. Lägg i mer smör i stekpannan med stekskyn från biffarna, stek potatisen mjuk på medelvärme, salta och peppra, rör om ofta så att allt blir stekt, kör ev. i två stekpannor. Potatisen är klar när den är genommjuk
  6. Stek haricot verts i et stekpanna med smör, salta och peppra, dom ska få lite färg.
hjortfärsbiffar med pepparsås

Sociala medier

Glöm inte bort att följa mign på YouTubeInstagram och Facebook om du inte redan gör det.

Relaterade inlägg

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.