Helstekt älgfilé med enbärssås och potatisgratäng
Älgkött tycker jag att man inte ska förstöra med en massa marinader och kryddor, man vill ju ha den vilda smaken. Jag kryddar förövrigt nästan allt kött (fläsk och nöt) med bara salt och svartpeppar, det blir godast så och man behåller den goda köttsmaken om man bara steker eller grillar det rätt.
Kom bara ihåg att skära köttet åt rätt håll sedan som man ska göra med allt kött, rakt över fibrerna, det blir ganska segt att tugga annars, jag har själv gjort det misstaget några gånger.
Ingredienser
Älgfilé
ca 1 kg älgfilé
salt och svartpeppar
olja och smör till stekning
Potatisgratäng
ca 1 kg potatis
1 stor gul lök
3 dl grädde
100 g riven ost
salt och svartpeppar
Enbärssås
smör till fräsning
1 dl torkade trattkantareller (färska går också bra)
5 dl grädde
10 krossade enbär
0,5 – 1 msk koncentrerad viltfond
salt och vitpeppar
Gör så här:
- Börja med potatisgratängen och sätt ugnen på 200 grader.
- Putsa skalet på potatisarna och skiva dom och löken tunt.
- Varva potatis och lök i en smord ugnsform, häll på grädde, salta och peppra lite lagom och toppa med osten.
- Kör in i ugnen ca 1 timme, känn med sticka.
- Ta ut köttet i god tid så att det hinner bli rumstempererat.
- Salta köttet och stek runtom i en väldigt varma panna med olja och smör när gratängen har ca 10-15 minuter kvar.
- När gratängen är klar tar du ut den och täcker med folie, sänk värmen till 150 grader och ställ in stekpannan med köttet i.
- Kör tills det har önskad innertemperatur, jag tog min vid 54 grader och lät den sedan vila ca 15 minuter inlindad i folie medans jag gjorde såsen.
- Kom ihåg att skära upp köttet tvärs över fibrerna, det kan bli väldigt jobbigt att tugga annars.
- Fräs kantarellerna i smör en stund.
- Häll på grädden och blanda i dom krossade enbären och en 1/2 msk viltfond.
- Låt sjuda ca 5 minuter och smaka av med salt och vitpeppar, ha ev i mer fond.
0 kommentarer