Att ånga mat gör att man behåller det mesta av näringsämnena i råvaran, jag har aldrig provat förut men nu med min nya Crock-Pot som har ångfunktion så måste man ju prova. Det går ju självklart bra att ånga i kastrull också om man har sådan tillsats eller en ugn med funktionen.
Mitt första försök blev kycklinglårfilé med ångade rotsaker som kördes efter kycklingen medans jag stekte en fin yta på den och till det en äppelmustsås
Ångade kycklinglår med mousserande äppelmustsås
Kycklingen
1 kg kycklinglårfilé med skinn och ben
salt och svartpeppar
Mousserande äppelmustsås
3 dl grädde
2 dl mousserande äppelmust (det går bra med vanlig också)
1 msk äppelcidervinäger
salt och vitpeppar
Tillbehör
blandade rotsaker i stavar att ånga
klyftpotatis
Gör så här
- Starta ångfunktionen på Crock-Poten, ugnen eller vad du tänker ånga i.
- Salta och peppra kycklingen.
- Lägg kycklingen på gallret och kör ca 20 minuter.
- Under tiden kokar du upp grädde och äppelmust och kokar ner den lite tills den tjocknar, du kan reda den med Matzén om den blir för lös.
- Smaka av med äppelcidervinäger, salt och vitpeppar.
- När kycklingen ångat klart, steker du på skinnsidan tills den får fin färg.
- Samtidigt kan du ånga på grönsakerna ca 5-10 minuter beroende på tjocklek.
Servera med t ex klyftpotatis.