Jag har fått möjligheten att testa Crock-Pots nya maskin som kan göra det mesta, Steka, långkoka, ångkoka, koka ris och man kan även ha den som ugn, perfekt att ha med i husvagnen i sommar tänker jag.

Mitt första test i den blir en långkokt älgfärsås så här i höstmörkret och jakttider.

Receptet är anpassat för en Crock-Pot, så det blir väldigt mycket mat, men går ju själklart att halvera om man vill testa i en stekpanna istället och inte långkoka den.

Ingredienser till älgfärssås, ca 8 portioner.

1 kg älgfärs
300 g enrisrökt sidfläsk i tärningar
1 gul lök
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
2 msk timjan
2 msk oregano
800 g krossade tomater
10 cocktailtomater
4 msk konc viltfond
1 buljongtärning umami
2 dl vatten
6 st torkade enbär, mosade

2 dl grädde
salt och svartpeppar

Gör så här:

  • Bryn färsen samt lök och purjolök, om du har den senaste Crock-Poten med bryningsfunktion så kan du göra det i den annars i en stekpanna.
  • Blanda i allt annat förutom grädden och kör igång Crock-Poten på låg i 6 timmar.
  • När en timme återstår häller du i grädden och rör om.
  • När sex timmar har gått är den klar och kanske som min behövdes kokas ihop lite, så då satte jag på bryningsläget och kokade ihop den i 10-15 minuter till den hade lagom konsistens.
  • Servera med spagetti och lite parmesanost.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *