Cevapcici är en rätt från Balkan som görs på köttfärs och är nationalrätt i Bosnien och Hercegovina. Jag åt det mycket för länge sedan när jag hittade någon färdig kryddmix att blanda färsen med, nu var det många år sedan senast och jag nu var det dags igen tyckte jag, men nu blandar jag den själv istället.

Nedan är hur jag gjorde, dom är ganska barnvänliga i smaken men smakrika, använd mer av kryddorna om du vill, det kommer jag göra nästa gång. Jag serverade i pitabröd med ajvar, sallad, rå lök, tomat o gräddfil.

 Cevapcici i pitabröd

30 min + ev baka pitabröd

2-4 pers

Cevapcici

500 g nötfärs
1 äggula
1/2 gul lök, finhackad
3 stora vitlöksklyftor
1/2 msk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Gör så här

  • Blanda färsen med kryddor, äggula, finhackad lök och pressad vitlök, låt stå och gosa till sig en kvart.
  • Forma till avlånga små korvar.
  • Hetta upp olja i en stekpanna på lite över medelvärme.
  • Stek på cevapcicin tills dom har fått fin färg runtom.

Tillbehör

4 pitabröd – recept på bästa finns här
ajvar
gräddfil
sallad
skivad tomat
rå gul lök i skivor

Tryck in allt i pitabröden och njut med en kall öl.