En riktigt bra schnitzel är något av det bästa jag vet så varför inte testa göra en kycklingschnitzel med kaprissmör. Jag gjorde på kyckling steak som är ganska nytt men det går ju lika bra att ta minutfilé eller varför inte kycklinglårfilé och banka ut till en schnitzel.

Kycklingschnitzel med kaprissmör och friterade vaxbönor

Att ha kapris till en schnitzel är ju en själkarhet tycker jag och även smör som smälter över schnitzeln istället för sås tycker jag är godare, men det är ju en smaksak. En bea kan också funka till. Här har jag smaksatt ett smör med kapris och tilte citron, väldigt smarrigt, om man vill kan man spritsa ut smöret fint och frysa eller så tar man bara klickar med en sked.
Oftast brukar man väl äta klyftpotatis, stekt potatis eller pommes till, men har ni inte provat friterade vaxbönor så måste ni det, perfekt om man t ex går på LCHF diet och friterar man dom ganska hårt så blir dom riktigt krispiga och jag tycker det är godare än friterad pommes.

Vispat kaprissmör

Börja med smöret, det kan man ju t om göra några dagar innan om man vill och frysa in, kom bara ihåg att ta ut i god tid så det blir rumsvarmt när det ska ätas. Jag har alltid bara vispat rumsvarmt smör när jag gör mitt kryddsmör, men häromdagen hittade jag ett tips hos Viktorias provkök om att man skulle smälta en fjärdedel av smöret först. Så det testade jag och det blev fluffigare tycker jag. Läs viktorias recept här.

Ingredienser kaprissmör

200 g smör
3 msk kapris
1/2 halv citron, zest och saft
salt efter smak

Gör så här

  1. Smält 50 gram av smöret på svag värme och skär resten i mindre bitar.
  2. Vispa det smälta smöret med en elvisp och tillsätt några smörbitar i taget, det kan skvätta lite. Vispa tills det blir ganska vitt och fluffigt.
  3. Hacka kaprisen grovt och rör ner tillsammans med saften och zesten från citronen. Smaka av med salt.
  4. Gör klickar eller fyll en spritspåse och kyl lite innan servering, men ta ut när det är dags att äta så dom smälter bra på den varma maten.
kaprissmör
kaprissmör
kaprissmör
kaprissmör

Schnitzel ochh friterade vaxbönor

Schnitzel är ju inte så svårt att göra, bara en vanlig dubbelpanering, först vända i mjöl, sedan vispat ägg och tillsist ströbröd. Kyckling blev det ju den här gången och jag tog kyckling steak från Kronfågel som är en urbenad kycklingklubba med skinn som jag behöll på men ta av det om du vill. Jag tror det blir bra med minutfilé eller liknande också.
När vi friterar vaxbönor här hemma så brukar vi först värma dom i en torr stekpanna för att få bort så mycket vätska som möjligt som annars gör att det bubblar ganska kraftig i fritösen. Fritera dom ganska hårt så blir dom lite knapriga och väldigt goda med salt på, perfekt istället för pommes.
}
30 min
4 portioner

Ingredienser

4 skivor kyckling steak
2 dl mjöl
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
2 ägg, uppvispade
2 dl ströbröd
smör och olja till stekning

600 g frysta vaxbönor (1 påse)
olja att fritera i

Gör så här

  1. Börja med att värma vaxbönorna i en torr panna på medelvärme, vi vill ha bort så mycket vätska som möjligt men inte få någon färg på dom, man kan även bara lägga dom på hushållspapper ca en halvtimme till en timme innan. Stekning är snabbvarianten. Värm fritösen till 180-190 grader.
  2. Blanda mjöl med salt och peppar i en skål, vispa upp äggen lite i en annan skål och ströbröd i en sista. Vänd kycklingen i först mjölet, sedan ägg och till sist ströbröd.
  3. Fritera vaxbönorna tills dom blir gyllenbruna och känns krispiga. ta upp och salta.
  4. Hetta upp en stekpanna med olja och ha i en stor klick smör när den är varm, stek bitarna ca 4 minuter på varje sida tills dom har fin färg, mät för säkerhets skull med termometer så att kycklingen har en innertemperatur på 70 grader.
friterade vaxbönor
kycklingschnitzel
friterade vaxbönor
kycklingschnitzel
kycklingschnitzel
Lägg upp allt på tallrikarna och på med smöret innan maten svalnar, man vill ju ha smöret smällt. Servera med citronklyftor och en god sallad, jag hade även ungsbakade kvisttomater till som är otroligt gott och passar till det mesta. Lägg kvisten med tomater i en ugnsform, ringla över lite olivolja och toppa med flingsalt, kör på 150 grader ca 30 minuter.

Sociala medier

Jag finns även på Instagram och Facebook, så följ mig gärna där också om du inte redan gör det.

Relaterade recept

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.