Pepparkaksmaränger är någit ni bara måste prova, dom är hur goda som helst, kanske lite för goda, man slutar aldrig äta dom.
Pepparkaksmaränger
Äggvitor tycker jag alltid man har ett par stycken i kylen, speciellt efter helgerna när man kanske gjort någon bearnaise eller en majonnäs och det är ju dumt att slänga dom.
Jag har ett recept jag kör efter när jag gör maränger, säkert inte det bästa men jag gillar hur dom blir, lite sega i mitten och frasiga på utsidan.
Man väger upp äggvitan och och väger upp lika mycket socker, sedan tar man 2 delar florsocker. I det här fallet hade jag 128 g äggvita så det blev 128 g socker och 256 g florsocker, sedan tog jag 1 msk pepparkakskrydda och det tycker jag va lagom till det här, så man får smaka sig fram om man kör på andra vikter.
15 + 90 minuter
många maränger
Ingredienser
1 del äggvita *(128 g)
1 del socker *(128 g)
2 delar florsocker *(256 g)
pepparkakskrydda efter smak *(1 msk)
* = hur mycket jag vägde upp när jag gjorde
Gör så här
- Värm ugnen till 100 grader
- Väg upp äggvitan i en rostfri bunke och väg upp lika mycket socker i något annat.
- Börja vispa på låg hastighet med en liten del av sockret, tills det blir vitt.
- Tillsätt resten av sockret och öka hastigheten tills det går at vända upp och ner på bunken utan att marängen glider ur.
- Nu tar du 2 delar florsocker samt pepparkakskryddan och siktar över marängen, vänd ner det med en slev.
- Smak så att det är lagom mängd pepparkakssmak.
- Fyll en spritspåse med valfri tyll, spritsa lagom stora maränger på en plåt med bakplåtspapper.
- Kör in i ugnen ca 1 timme, smaka på en för att känna så du tycker dom är klara, vill du ha torrare så sänker du värmen till 50 grader och låter dom stå tills dom är riktigt torra.
- Förvara i en tät burk så håller dom några veckor.