I slutet av sommaren tog Mariestads Bryggeri en tur med inlandsbanan för att göra sin årliga smakresa, eller Den stora smakresan som den heter.

Tidigare år har dom åkta kanalbåt på Göta kanal och Ostindiefararaen Götheborg upp till Norge, men i år var det dags för en tågresa på Inlandsbanan. Jag var inbjuden att åka med på etapp ett upp till Tällberg utanför Leksand men jag kunde inte komma loss och följa med vilket va synd, resan verkar ha varit helt oförglömligt trevlig.

Ta gärna en titt på videon nedanför så får du se hur fantastik resan verkade vara.

Mariestads – Den stora Smakresan 2016

Det är bryggmästare Richard Bengtsson som alltså åker på en resa för att hitta smaker till den årliga ölen som släpps i ett fåtal flaskor om ca 2000. Med sig har han proffesionella kockar, i år var det bl.a. Bl.a. Som stod för maten som matchades till ölet.

Årets öl är en kolsvart inladspilsner, en schwarzbier, en av dom äldsta ölstilerna, svart som kolet i ett ånglok, ölet är en underjäst mörklageröl med en doft av brända toner och inslag av kaffe och lakrits, smaken har en smak av malliga brända toner.

Det släpps på systemet den 1:à december i 2000 exemplar och har en hållbarhetstid på 10 år men bör drickas ganska färsk för bästa upplevelse.

Beställ Svart Inlandspilsner (pris 195 kr) i Systembolagets beställningssortiment.

Fredriks Fika

Richard Bengtsson, Foto: Karl Börjeson

Nu till kvällen då och den började på Nybrokajen i Stockholm där vi åkte en gammal ångbåt ut till Kastellholmen och Kolskjulet.

Mariestads - Den stora Smakresan 2016

Ångbåten Frithiof, Foto: Karl Börjeson

Mariestads - Den stora Smakresan 2016

Männen som skötte ångmotorn

På båten serverades vi Mariestads nya alkoholfria jelebrygd som jag tycker är väldigt bra för att vara alkoholfri, mycket smak, jag kommer nog inhandla ett par stycken till dom gångerna man ska köra bil. Till julölen serverades vi sotad öringbuk på maltbröd.

Den Stora Smakresan

Mariestads alkoholfria julöl, Foto Karl Börjeson

Den Stora Smakresan

sotad öringbuk på maltbröd serveras, Foto: Karl Börjeson

Middagen i Kolskjulet på Kastellholmen

Efter 25 minuter va vi framme på Kastellholmen vid kolskjulet där vi möttes upp av Thomas Sjögren (årets kock 2015) och Bryggmästare Richard Bengtsson tillsammans med en smed som stod och smidde järnvägsspikar.

Innan middagen fick en liten genomgång om hur järnvägsnätet byggdes upp i Sverige och band ihop städerna. Stationerna låg tätt och blev samlingsstället för invånarna där dom samlades och drack öl som nu kunde fraktas från bryggerierna ut i landet.

Den Stora Smakresan

En smed som smidde järnvägsspikar

Den Stora Smakresan

Bryggmästare Richard Bengtsson och Thomas Sjögren hälsar oss välkomna, Foto: Karl Börjeson

Nu till middagen och första rätten vi serverades var syrad hälleflundra med chili, citrus och puffad vetesurdeg, till det fick vi dricka en veteöl som var under utveckling.

Hälleflundran var fantastisk och ölen var god, med mycket smak av skumbanan.

Den Stora Smakresan

syrad hälleflundra med chili, citrus och puffad vetesurdeg samt en utvecklingsbrygd veteöl

Nästa rätt bestod av gulbetor med lagrad matjessill,vallmofrön och brynt smör och till det drack vi Mariestads ofiltrerade export.

En mycket god rätt, brynt smör kan man ju inte få nog av och den ofiltrerade exporten är god, mycket bättre än den vanliga exporten som säljs på systemet, den ofiltrerade finns att beställa om man vill det.

Den Stora Smakresan

 Lagrad matjessill,vallmofrön och brynt smör samt Mariestads ofiltrerade export

Nu vidare till en råbiff, en av mina favoriträtter, den va på hackad äl med rostad bovete, syltade rovor och emulsion på lökblast, här fick vi dricka en steambier som också var under utveckling är en varmjäst lageröl.

Den här råbiffen på älg va en av dom bästa råbiffarna jag ätit, och gifte sig riktigt bra med ölet.

Den Stora Smakresan

Hackad älg med rostad bovete, syltade rovor och emulsion på lökblast, dricka till det en utvecklingsbrygt steambier

Nästa rätt var min favorit under kvällen, fjällripa med stekt jordärtsskocka, fänkål, rostad vitlök och lakrits, till det fick vi dricka den kolsvarta Inlandspilsnern som resan hade inspirerats till..

Den svarta inlandspilsnern och fjällripan satt som en smäck ihop, ölet smakade väldigt bra, men lite annorlunda att dricka en kolsvart lager, men jag gillade det med en smak av rostad malt.

Den Stora Smakresan

Fjällripa med stekt jordärtsskocka, fänkål, rostad vitlök och lakrits samt Kolsvart Inlandspilsner

Ingen måltid är komplett utan en dessert och den här kvällen blev det mjuk mandelkubb, hjortron och färskost till förra årets öl Strong Ale, som jag dessutom har en flaska av hemma som ska avnjutas snart.

Den Stora Smakresan

Strong Ale med mjuk mandelkubb, hjortron och färskost

Tack Till Spendrups Bryggeri och alla inblandade som bjöd in till en fantastiskt trevlig kväll, mycket inspirerande, får se vad jag nu ska jag hitta på för någon bra maträtt att göra och servera till min flaska av den Kolsvarta Inlandspilsnern.

Mariestads - Den stora Smakresan 2016