Förra söndagen var jag inbjuden av Karoline Nordenfors och Fredrik schelin att delta i eventet Vin Möter Mat 5.0, där matentusieaster, bagare/konditorer, dessertmästare, kockar, vinexperter och bartenders. Det hela går ut på att man ska nätverka, lära känna nya människor, laga mat, ha kul samt ösa ut bilder i sociala medier.

Det hela utspelade sig på restaurang Syster & Bror vid Tekniska Högskolan i stockholm och det började med lite mingel och lagindelning, vi delades in i fem lag.

  1. Kanapéer
  2. Varmrätt – Kött
  3. Varmrätt – Fågel
  4. Dessert
  5. Dessert (mitt lag)

Jag hamnade i samma lag som Fredrik Gustafsson (Dessertmästarna), Christina Gyllner (vinnare Hela Sverige bakaar S1), Emma Samuelsson (Dessertmästarna), Hampus Thunholm (sjukt bra bartender) och Anders Levander (vinskribent) riktiga proffs så jag hade inte så mycket att komma med men jag assisterade dom så gott jag kunde med våran dessert, mer om den sen.

Några andra av dom som va där var Ludvig Brydolf (Sveriges mästerkock 2015), Fredrik Nylén (Hela Sverige bakar 2013), Jessica Frej (Sveriges Mästerkock), Cecilia Andersson (årets konditor 2013), Anette Rosvall (Kokbokskreatör, somilier, skribent och massa mer) och många fler och man lärde känna många nya människor, jag hade aldrig träffat någon av dom innan, endast pratat med dom på Instagram och Facebook.

Innan allt började så kördes en tävling, kockarnas kamp, med frågesport, cocktailblandning (2 pers i en t-shirt, riktigt kul att kolla på), sabrering och viktuppskattning. Mitt lag vann och vi fick fantastiskt fina ugnsformar från Gerbera.

Sen placerades vi ut i köket på våra stationer och hade några speciella råvaror att använda, ett vin som skulle matcha rätten och bartendern fick i uppgift att blanda en drink som passa till.

Vi blev tilldelade Brännlands Iscider till våran dessert, en fruktansvärt god cider, det går åt 4 kg äpplen till en flaska på 375 ml, drinken som Hampus gjorde kommer jag inte ihåg vad det va men bl a brynt smör och massa grejer, riktigt god.

För mig var det första gången jag lagade mat i ett restaurangkök, lite ovant men väldigt kul och en helt ny upplevelse.

Efter några timmar matlagning, massa glas med olika dricker och mingel i köket var det tillslut dags att sätta sig till bords och det här är vad lagen konstruerade ihop, jag kommer inte ihåg vad allt va för något men uppdaterar när jag vet.

Kanapéer

Kanapéer

Kottlett av rapsgris med sparris och mangold örter

Kottlett av rapsgris med sparris och mangold örter

Primörfylld majskyckling med palsternakspuré, stjärnanisfräst sparrisbroccoli, brysselkålsblommor och mikrogrönt

Primörfylld majskyckling med palsternakspuré, stjärnanisfräst sparrisbroccoli, brysselkålsblommor och mikrogrönt

Morotskaka, friterade kaksmulor, freterad pannkaka och shot

Morotskaka, friterade kaksmulor, freterad pannkaka och shot

Våran dessert, Äppleconnsommé, sparrisparfait, citron och fermenteradvitlökscurd, maräng på koriander

Våran dessert, Äppleconnsommé, sparrisparfait, citron och fermenteradvitlökscurd, maräng på koriander

Det var en väldigt stor upplevelse att få vara med på det här eventet och kul att träffa och lära känna massa nya människor.

Anders Gustavsson, Fredrik Nylén och Christina Gyllner

Anders Gustavsson, Fredrik Nylén och Christina Gyllner

På instagram finns det massa mer bilder under hashtagen: #vinmotermat och på vinmotermat.se kommer det att komma ut massa bilder och filmer från eventet inom en snar framtid.

Fotnot: Bilden högst upp är tagen av Fredrik Nylén (FredriksFika)