För ett tag sedan deltog jag och en massa andra matbloggare och matnördar i Glimtens matdag, det var både personer jag träffat förut och vänner från instagram samt några jag aldrig träffat förut. Det var bloggarna Glimten I Grytan som hade anordnat en heldag i Uppsala i matens tecken.

Varning för många bilder…

Det började med frukost i köksbutiken Bohman & Wiberg, en fantastisk liten butik på gågatan i Uppsala med allt man kan tänka sig till köket.

Frukost hos Bohman & Wiberg

Frukost hos Bohman & Wiberg


Frukost och shopping hos Bohman & Wiberg

Frukost och shopping hos Bohman & Wiberg


Jag köpte ett zestjärn och en mandolin

Jag köpte ett zestjärn och en mandolin

Efter nån timme hos Bohman & Wiberg så gick vi vidare till Frilansloftet för att träffa Liselott Forslin och Ulrika Ekblom på Le Parfait, som har släpp en massa kokböcker coh massa tidningsreportage till bl a tidningen Buffé.

Hos Liselott och Ulrika skulle vi äta lunch och dom styleade lunchen och visade hur man gjorde ett snygg matfoto, mycket lärorikt.

Lunchen bestod av grillad kyckling som Ulrik hade gjort samt en massa goda tillbehör.

Liselott Forslin och Ulrika Ekblom på Le Parfait

Liselott Forslin och Ulrika Ekblom på Le Parfait


Några av Liselotts och Ulrikas kokböcker

Några av Liselotts och Ulrikas kokböcker


Lite olika bakgrunder hos Le Parfait

Lite olika bakgrunder hos Le Parfait


Mycke olika skedar och dylikt att använda vid matstyling

Mycke olika skedar och dylikt att använda vid matstyling


Dom visade hur man kunde styla våran lunch

Dom visade hur man kunde styla våran lunch


Våran stylade kycklingmacka

Liselotts stylade kycklingmacka


Min macka, inte lika snygg men väldigt god

Min macka, inte lika snygg men väldigt god

Efter besöket på Frilansloftet tog vi bilarna upp till Gränby Centrum och Uppdrag:Köket för att först träffa på Johan Hedberg (matgeek.se)  och laga lite desserter (vi körde lite omvänd ordning).

Han pratade på om choklad, glass, prylar och lite annat samtidigt som han gjorde glass till våra desserter, efter att vi ätit upp desserterna så fick man köpa hans kokbok, men jag har redan en välanvänd.

Johan lassar upp choklad som vi fick provsmaka

Johan lassar upp choklad som vi fick provsmaka


Johan lägger upp dessertern vi ska göra

Johan lägger upp dessertern vi ska göra


Dessert 1: Chokladglass, chokladsmulor, chokladpannacotta, passionsmaräng, svart havssalt, mördeg med rostad vitchokladcreme, atsinakrasse, mejercitronzest samt bladguld

Dessert 1: Chokladglass, chokladsmulor, chokladpannacotta, passionsmaräng, svart havssalt, mördeg med rostad vitchokladcreme, atsinakrasse, mejercitronzest samt bladguld


Dessert 2: Rabarbersorbe, hjotronsorbe, vaniljpannacotta, maräng, kafirlimezest, och frystorkade rabarber

Dessert 2: Rabarbersorbe, hjotronsorbe, vaniljpannacotta, maräng, kafirlimezest, och frystorkade rabarber

Efter desserterna blev det cavaprovning med The Cava Lady – Anna Walner som hade superkoll på cava och vi fick prova 7 olika sorter och jag kommer definitivt dricka mer cava i framtiden.

Cavaöppning

Cavaöppning


Massa cava

Massa cava

Sen gick vi vidare in till köket för att träffa kocken Christoffer Johansson som skulle hålla matlagningskurs för oss, vi skulle göra 6 rätter och delades in ett lag per rätt, vi skulle göra blodplättar, jag har alltid tyckt det vart äckligt med blod, men jag tror det ändrades nu och jag kommer nog köpa det och testa göra egen blodpudding.

Här kommer en massa bilder från matlagningen samt alla rätter.

Kocken Christoffer Johansson håller matlagningskurs

Kocken Christoffer Johansson håller matlagningskurs


Karin (Glimten I Grytan) och Förskolekocken Fredrik Rosell fixar lite mat

Karin (Glimten I Grytan) och Förskolekocken Fredrik Rosell fixar lite mat


Blodplättsmet

Blodplättsmet


Inlagd tussilago i 1-2-3-lag

Inlagd tussilago i 1-2-3-lag


Christoffer kallröker torsk

Christoffer kallröker torsk


Ulrika Ekblom (Le Parfait) och Anna (The Cava Lady) fixar sparris

Ulrika (Le Parfait) och Anna (The Cava Lady) fixar sparris


Hanna Hillerstig steker bovete

Hanna Hillerstig steker bovete


Blodplätt, härlig färg på smeten, det smakade som en blandning av pannkaka och blodpudding

Blodplätt, härlig färg på smeten, det smakade som en blandning av pannkaka och blodpudding

Här är rätterna vi gjorde.

Flädersyrad minigurka och råtaka med gazpacho på ängsört

Flädersyrad minigurka och råtaka med gazpacho på ängsört


Grillad sparris med ramslök i äggula, rostad bovete, kirskål, harsyra, tussilago och inlagd tussilago

Grillad sparris med ramslök i äggula, rostad bovete, kirskål, harsyra, tussilago och inlagd tussilago


Svedd rå kipplingsbergshjort med granskottskräm, rabarber och röd oxalis

Svedd rå kipplingsbergshjort med granskottskräm, rabarber och röd oxalis


Blodplättar med forellrom, fjällfil, dill och gräslök

Blodplättar med forellrom, fjällfil, dill och gräslök


Kallrökt torsk i bränd honung med vit sparris samt vassle i brynt smö

Kallrökt torsk i bränd honung med vit sparris samt vassle i brynt smör


Bränd purjolök med hemkärnat smör (som inte är med på bild) och rostad gröt

Bränd purjolök med hemkärnat smör (som inte är med på bild) och rostad gröt

Många bilder blev det.

Det var en fantastiskt rolig dag och jag hoppas det blir av flera gånger.

Till sist en bild på Goodiebagen

Goodiebagen vi fick med oss

Goodiebagen vi fick med oss

Vill du se ännu mer bilder kan du kolla in här #glimtensmatdag