Den 2:a maj släppte Mariestad´s Bryggeri sin sjätte öl i serien Den stora smakresan där bryggmästare Richard Bengtsson åker ut på en smakresa varje år för att hitt inspiration till ölen. Den här gången och som till den förra ölen så var det ånglok genom Sverige på inlandsbanan, jag var medbjuden på att följa med då i augusti förra året men var hade tyvärr förhinder.

Du kan läsa mer om den första ölen från den resan här.

Men nu till den här ölen som som blev en ångöl eller steambeer som det heter på engelska.

Mariestads Dampfbier

Mariestads Dampfbier är den sjätte utgåvan i Mariestads limiterade serie öl och är bryggmästare Richard Bengtssons tolkning av det öl som brukar kallas ång-öl eller steam beer. Ett öl som började bryggas på den amerikanska västkusten under guldruschens dagar i slutet av 1800-talet.

Den Stora Smakresan är Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsresa för att samla intryck till nya brygder. 2016 gick resan i ånglokens och guldruschens tecken, dels längs den svenska Inlandsbanan och dels till Kalifornien där steam beer är en av resterna från guldruschens dagar. Ett besök hos kollegerna på Anchor Steam Brewery i San Francisco inspirerade Richard att göra ett ångöl, eller dampfbier som tyskarna säger.

Bryggmästaren skapade sin Dampfbier med avstamp i Mariestads tyska rötter inspirerad av det gamla ånglok som drog tåget. Det blev en skummande bärnstensfärgad brygd, kanske mer åtråvärd än guld för alla öl-älskare. I grunden är det en lager, men som får jäsa vid en något högre temperatur än vad man normalt har för lageröl. Ölet är en torr och fruktig lager med en maltaromatisk fyllighet. Både beskheten och torrheten är utsökt. Drick den helst kyld till +11-13° C.

Totalt har 2.000 flaskor buteljerats, etiketterats och signerats för hand av Bryggmästaren och hans bryggteam.

Det finns fortfarande flaskor kvar på systemet att beställa och den kostar 199 kr för 75 cl, beställ den här.

Mariestads-Dampfbier_box
Mariestads-Dampfbier_box
Mariestads-Dampfbier_box
Mariestads-Dampfbier_box

Hur smakade den då?

Mariestad Dampfbier blev alltså resultatet och den presenterades under en resa med ånglok tur och retur Stockholm – Uppsala tillsammans med bryggmästaren Richard Bengtsson och kocken Thomas Sjögren (årets kock 2015) som tagit fram olika maträtter till lite olika öl från Mariestad. Till den här ångölen serverades …. men det ska även passa väldigt bra med husmanskost till den. Jag kunde ju tyvärr inte följa med på resan men fick ett recensionsexemplar hemskickat.

Hur va Mariestad Dampfbier då undrar ni säkert? bara att öppna den är lite trixigt, dom har ju vaxat kapsylerna så först ska man komma igenom det, så känner man doften av lite tjära och lite rökigt nästan tycker jag.

 

Färgen är bärnstensfärgad.

Smaken är fyllig, fruktig och maltig, man ska helst dricka den vid 11-13 grader och gärna till husmanskost eller varför inte till Thomas Sjögrens älgtartar som serverades till på tågresan.

Jag tycker att den va riktigt bra, så jag har lagt en beställning som jag ska spara i samlingen till ett bra tillfälle.

Jag drack den till grillad kycklinglårfilé med en risotto till, det passade riktigt bra det med.

Nedan kan ni kolla in filmen som Bryggmästaren har gjort om ölet

Några av bilderna är lånade av Mariestads och det är Jonn.se som fotat dom.

Läs mer på hemsidan för Den stora smakresan och beställ ölen här hos systembolaget, den fanns kvar senast jag kollade.