*** Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) för Bagaren och kocken ***

Här kommer ett recept på en seg och god hallonkola, lite beroendeframkallande, jag bara älskar dom här och bakar dom varje jul. Dom funkar ju i och för sig hela året som vanligt godis, men det blir väl mest att man bara bakar eget godis runt jul.

Hallonkola

}

ca 40 min

ca 100 kolor

Ingredienser

  • 250 g frysta hallon
  • 3 dl socker (270 g)
  • 2 dl grädde (200 g)
  • 1 dl ljus sirap (140 g)
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 tsk salt
  • 25 g smör

Gör så här:

  1. Koka upp hallonen och passera genom en finmaskig sil.
  2. Dela och skrapa ur vaniljstången, lägg allt tillsammans med hallonpurén och övriga ingredienser i tjockbottnad kastrull,  jag brukar ställa kastrullen på en våg och väga upp allt så slipper man lite disk.
  3. Koka till någonstans mellan 124 och 127 grader beroende på hur hårda du vill ha, kallare = mjukare, jag brukar koka till mellan 124 och 125 grader och tycker det blir perfekt sega och mjuka.
  4. Fiska upp vaniljstången.
  5. Häll upp i en form på ca 20 x 30 cm som är klädd med bakplåtspapper, låt svalna i rumstemperatur.
  6. När det svalnat skär du i lagom stora bitar och lindar in i smörpapper.
hallonkola
hallonkola
hallonkola
chokladfondant

Som ni ser på bilden ovanför använde jag en vaniljpasta istället för vaniljstång, jag hade ingen vaniljstång hemma men hittade en tub med det här i skåpet, funkade lika bra det, en tesked är lika mycket som en vaniljstång.

hallonkola
hallonkola

TIPS: smörj kniven med lite naturell olja så är det lättare att skära, eller använd en pizzaskärare. Slå sedan in dom i smörpappare och förvara i kylen, men ta fram en stund innan du ska njuta av dom så dom hinner bli mjuka och sega igen.

Tips! (annonslänk)

Här hos Bagaren och kocken hittar du en likadan slickepott med inbyggd termometer som jag använder, riktigt smidigt när man kokar eget godis

Det här är ett gammalt inlägg här på bloggen som jag uppdaterat lite med bl a nya bilder och lite text…

Fler godisrecept

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.