*** Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) för Mat.se ***

Brynt smörkola, kolornas kola, det ör nog favoriten bland kolor även fast t ex Pepparkakskola är väldigt gott så kan man aldrig tröttna på helt vanligt smörkola och bryner man smöret så blir det helt galet gott, det går självklart lika bra utan brynt smör också.

Brynt smörkola

Det här är egentligen grunden till alla recepten på kola som jag använder, sen kan man bara tillsätta några matskedar av den smaken man vill åstadkomma, t ex kakao, kanel eller pepparkakskrydda.

Temperatur

Hur hårda man vill ha dom är ju också en smaksak, jag gillar när dom är ganska mjuka och sega och då är 124-125 grader perfekt, men vill man ha lite hårdare så är det bara att gå upp några grader. Jag använder alltid termometer när jag kokar godis så jag har tyvärr ingen aning om hur länge det ska kokas utan en termometer för att sedan göra kulprov, jag kokar tills jag uppnår rätt temperatur. så min rekomendation är att köpa dig en termometer om du inte har en.
}
ca 40 min
ca 100 kolor

Ingredienser

100 g smör
3 dl socker (270 g)
2 dl grädde
1 dl ljus sirap
0,5 tsk salt

ev flingsalt att toppa med

Gör så här:

  • Ta en stor kastrull med tjock botten och smält smöret på ganska hög värme, börja vispa lite när det är smält och rör runt så att det inte bränner, när det dyker upp bruna partiklar i botten och börjar lukta nötigt är det brynt, ju längre du bryner desto mer nötig smak får du.
  • Blanda i övriga ingredienser och låt det koka upp, rör om ganska ofta när det kokar kraftigt så det inte bränner i botten, använd termometer och koka till önskad temperatur, det tar ca 20-25 minuter.
  • Ta en form, t ex en ugnsform (ca 20-20 cm använder jag) och klä den med bakplåtspapper, ett tips är att knöggla pappret innan då formar det sig lättare.
  • Häll i kolan och låt den stelna i rumstemperatur innan det är dags att skära.
  • Toppa gärna med flingsalt också om du vill.
brynt smörkola
Bryn smöret
brynt smörkola
Blanda allt och koka
brynt smörkola
Häll i en form
Tips: En smart grej att göra när du skär är att smörja kniven med neutral olja så fastnar den inte i kolan, jag har även provat pizzaskärare med bra resultat.
brynt smörkola

Tips! (annonslänk)

Räcker inte tiden till att handla? köp din mat på nätet från Mat.se och få den hemlevererad när det passar dig.

Några andra recept på kola

Kommentarer

2 Kommentarer

  1. Jeanette

    Åh det låter galet gott. Kan dock inte bestämma mig om jag ens ska göra nåt julgodis i år. Men om då blir det nog det här receptet.

    Svara
    • i Köket med Anders

      Ja det är galet gott ? jag skulle inte klara en jul utan julgodis ?

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.